Alibaba investeert honderden miljoenen in Snapchat

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Jack Ma houdt van Snapchat. De oud-leraar Engels, en na de beursgang van zijn Alibaba een van de rijkste mannen ter wereld, is bereid fors te investeren in het tech-bedrijf uit Los Angeles. Alibaba waardeert Snapchat op een waarde van vijftien miljard dollar en investeert er 200 miljoen dollar in. Dat schrijft de Financial Times.

Snapchat heeft weliswaar honderd miljoen gebruikers, maar verdient nog nauwelijks geld, schrijft de zakenkrant. De dienst werd bekend met foto’s die je kan sturen en die ook weer verdwijnen zodat ze niet tot het einde van dagen op internet te vinden zijn. Maar Snapchat probeert ook uit te breiden via zogenoemde Stories, berichten die mensen kunnen plaatsen en die voor een periode van 24 uur meerdere keren te lezen zijn.

Alibaba is trouwens flink aan het shoppen. Behalve in Snapchat investeerde Alibaba deze maand 590 miljoen dollar in Meizu, een Chinese smartphone-fabrikant en 600 miljoen dollar in Kuaidi Dache, een Chinese taxi-app.

Schoon Sydney houdt niet van vieze Aziatische cruise-schepen

Vervuilende cruiseschepen zijn een belangrijk verkiezingsonderwerp in Sydney. De conservatieve regering die de stad en deelstaat New South Wales bestuurt belooft strenge emissieregels in te voeren als kiezers zo vriendelijk zijn om de regeringspartijen opnieuw te verkiezen deze maand.

Mocht dat plan doorgaan dan zitten cruiseschepen uit Azië met een probleem: doorgaans stoten zij meer uit dan wat in de plannen is toegestaan. Australiërs moeten dan kiezen: rijke toeristen of schoon water.

Australië hanteert samen met andere populaire bestemmingen in de regio, zoals Singapore, normen die brandstof toestaan die 35 keer meer vervuilend is dan wat in Europese en Amerikaanse havens mag. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Sydney wil dus strengere regels om zo de luchtkwaliteit in de haven te verbeteren. De vraag is wat Aziatische en Australische reders gaan doen. Carnival Australië zegt dat het zichzelf al strengere milieunormen heeft opgelegd.

Meer Aziaten willen gezonder en groenten en fruit

Dat Aziaten meer fruit en groente willen eten zou goed nieuws moeten zijn op een continent dat massaal verslaafd is aan suiker. Maar het is nog altijd niet zo eenvoudig om aan gezond eten te komen, blijkt uit een artikel van de Nikkei Asian Review.

Vietnam werd in mei vorig jaar opgeschrikt door een schandaal. Grote hoeveelheden fruit en groenten, geïmporteerd uit China, bevatten te veel chemicaliën en waren een bedreiging voor de volksgezondheid. Andere Chinese importproducten werden expres foutief bestempeld zodat het leek alsof de oogst uit het veilige Amerika kwam.

Maar hoe rijker Aziaten worden, hoe meer ze bereid zijn geld uit te geven aan veilige en onbespoten biologische producten schrijft de Nikkei Asian Review. Via sociale media wordt nieuws verspreid over initiatieven van particulieren om op kleine schaal fruit en groente te verbouwen.

    • Melle Garschagen