Twintig grootste NS-stations krijgen permanent een politieagent

Ik hoor dat u klootzak tegen mij zegt en dat kwetst mij. Als u daarmee stopt en uw vervoersbewijs laat zien, kunt u uw reis vervolgen.

Conducteurs krijgen les in deëscaleren, maar soms is dat niet genoeg. Dan drijft een dronken of agressieve passagier een conducteur in de hoek, of valt hem fysiek aan. Conducteurs op een trein staan er dan alleen voor.

„Meestal zijn er andere passagiers”, zegt FNV-bestuurder Huub van den Dungen. En dan droog: „Maar vaak doen die niks.”

Gisteren spraken rijksoverheid en NS af extra maatregelen te nemen tegen de agressie die spoorwegpersoneel geregeld treft. De afspraak kwam na overleg met plaatsvervangend minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD), staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA), de NS-directie en vakbonden, volgend op recente incidenten. Zo werd een week geleden een 44-jarige hoofdconductrice ernstig mishandeld op station Hoofddorp. Ze liep breuken in haar gezicht op.

Op de twintig grootste stations komt nu een stationsagent die als het nodig is collega’s bij de politie kan oproepen. Er zijn 408 stations in totaal. Ook zullen de toegangspoortjes zo snel mogelijk worden gesloten. Een eerder besluit op termijn een reis- en stationsverbod in te voeren, wordt vervroegd en gaat per 1 mei in. Verder komt er meer cameratoezicht op de stations om eventuele daders te identificeren.

FNV’er Van den Dungen is vooralsnog tevreden. Vooral omdat de belangrijkste eis, twee conducteurs tegelijk op de trein tijdens riskante uren, is ingewilligd. „’s Avonds, ’s nachts en tijdens de vroege diensten is het risico op ellende het grootst”, zegt Van den Dungen.

Geweld tegen treinpersoneel is niet nieuw. Vorig jaar kregen 774 medewerkers van NS te maken met agressie of geweld. Dat is 6,6 procent van het personeel. In het verleden zijn diverse keren mensen veroordeeld voor geweld tegen treinpersoneel.