Afghaanse wielervrouwen in de sneeuw

FOTO Mohammad Ismail/REUTERS

Leden van het Afghaanse vrouwenwielerteam

rusten uit tijdens een training in de bergen nabij Kabul. Een foto die ten tijde van het Talibaanbewind niet snel genomen had kunnen worden. Vrouwen mochten toen bijvoorbeeld niet naar school en naar buiten zonder man. Laat staan fietsen. Sinds dat bewind omver is geworpen, zijn de rechten voor vrouwen toegenomen in Afghanistan. Een groep vrouwen probeert de grenzen van deze nieuwe rechten op te zoeken. Een rapport van Human Rights Watch stelde onlangs dat veel Afghanen nog steeds vinden dat vrouwen niet mogen fietsen. Ze scharen het in dezelfde categorie als overspel. Afghanen gooien stenen naar vrouwen op de fiets en proberen ze aan te rijden. Hoewel de tegenstand groot is, neemt de populariteit van de sport onder vrouwen toe. Sommige vrouwensporten, waaronder ook het fietsen, worden af en toe zelfs uitgezonden op nationale televisie.