In beeld

Afghaanse vrouwen koersen af op vrijheid

Op het oog doorsnee Afghaanse meiden ontpoppen zich hier tot sportvrouwen en voorvechters van een maatschappij waarin meisjes en vrouwen ook zonder mannelijke begeleider of familielid de deur uit kunnen om hun dromen na te jagen. In de jaren 90 heersten de Talibaan nog en waren vrouwen letterlijk en figuurlijk onzichtbaar aanwezig in de maatschappij. Na de verdrijving van de Talibaan in 2001 is er winst geboekt op het gebied van vrouwenrechten, maar geweld tegen en onderdrukking jegens vrouwen duurt hardnekkig voort en ook in de politiek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. De dames van de nationale vrouwenwielerploeg van Afghanistan rekken de onzichtbare grenzen verder op door hun sportbeoefening.
Kaboel, Afghanistan, 20 februari. (v.l.n.r.) Frozan Rasooli, Zahra Alizada en Masooma Alizada van de Afghaanse nationale vrouwenwielerploeg ontbijten voor aanvang van hun training, samen met coach Abdul Sadiq Sadiqi.
REUTERS / Mohammad Ismail
Masooma Alizad.
REUTERS / Mohammad Ismail
Masooma op weg naar de training net buiten Kaboel.
REUTERS / Mohammad Ismail
REUTERS / Mohammad Ismail
REUTERS / Mohammad Ismail
Zhara.
REUTERS / Mohammad Ismail
Masooma (l) en Frozan.
REUTERS / Mohammad Ismail
De ploeg krijgt instructies van coach Abdul Sadiq Sadiqi.
REUTERS / Mohammad Ismail
Zhara.
REUTERS / Mohammad Ismail
Zhara.
REUTERS / Mohammad Ismail
REUTERS / Mohammad Ismail
(v.l.n.r. ) Malika Yousufi, Masooma Alizada, Frozan Rasooli and Zahra Alizada houden pauze.
REUTERS / Mohammad Ismail
Masooma na de training.
REUTERS / Mohammad Ismail
REUTERS / Mohammad Ismail
Qargha, Afhanistan, 9 maart. Sneeuwpret na oefeingen op de berg.
REUTERS / Mohammad Ismail