Zo internet de Nederlander

Foto iStock

Was jij tien jaar geleden al online? Op een pc, een laptop of misschien zelfs op een eerste smartphone? Het CBS presenteert vandaag een overzicht van de ontwikkelingen in internetgebruik. De vier grootste trends in grafieken.

1. Tablet ja, de pc is passé

Geen verrassing: we internetten meer op smartphones en tablets, en de vaste computer heeft afgedaan. Digitale tv doet sinds twee jaar ook echt mee.

2. Wat doen we online?

Wat doen we eigenlijk het meest op internet? Winkelen scoort hoog, maar internetbankieren is de grote winnaar. Ook voor tv kijken en radio luisteren gebruiken we internet graag.

Kassa: kledingverkoop

Wat kopen we het liefst op internet? Financiële producten nauwelijks. Liever boeken we een vlucht of hotel. Maar vooral de kledingverkoop op internet is omhoog geschoten. Het aantal mensen dat zegt online kleding en sportartikelen te kopen is in tien jaar bijna verdrievoudigd.

De inhaalslag van oudere gebruikers

Zijn we allemaal online actief? Gemiddeld gebruikt 90 procent van de Nederlanders dagelijks internet. De 65-plussers moesten van ver komen, maar hebben veel vooruitgang geboekt. Meer dan driekwart van de bejaarde internetgebruikers is elke dag online. Bij de jongeren is dat nog altijd meer, 94 procent.

    • Jolanda van de Beld