Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zure regen in de moestuin van Albert Heijn

Net nu internet wordt overspoeld met foto’s van ontkiemende radijsjes, broccoli en kropsla, valt de eerste zure regen: de zaadjes die Albert Heijn uitdeelt, zouden van Monsanto komen, het bedrijf dat ook verdelgers als Roundup produceert, genetisch gemodificeerde zaden verkoopt en beschuldigd wordt van monopolisme. En wie wil er op zijn eigen vensterbank nou de vruchten plukken van een multinational die claimt het alleenrecht te hebben op zaden van broccoli en paprika? Woede en verontwaardiging op de sociale media. En pogingen tot humor: „Kunnen ze er geen Roundup bij leveren?”

Albert Heijnontkent dat de zaden van Monsanto zijn. Of van Syngenta Seeds, een andere naam die de ronde doet. Van welke leverancier de zaden dan wel komen, kan de woordvoerder niet zeggen. „We zien de moestuintjes als een ‘eigen merk’. En we zeggen nooit wat daarvan de producenten zijn. Dat is concurrentiegevoelige informatie. Al hebben we begrip voor het argument dat transparantie in dit geval zou helpen.”

Wat AH wel kwijt wil: de zaden zijn van twee Nederlandse leveranciers en niet genetisch gemodificeerd. En de actie is „een succes”: van de 22 soorten zijn in totaal 44 miljoen bakjes uitgedeeld. Van de moestuinbakken (à 1,49 euro) zijn er 340.000 verkocht. Dit is de laatste week dat de moestuintjes worden uitgedeeld. (NRC)