Violetta: weer een tienermeisje waar Disney rijk van wordt

2014-05-03 19:05:00 epa04190391 A handout photograph released on 03 May 2014 by Diarios y Noicias (DyN) shows Argentine actress and singer Martina Stoessel, known as Violetta, performing on stage at Palermo in Buenos Aires, Argentina, 02 May 2014 EPA/Luciano Thiebeger/HANDOUT ARGENTINA OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Foto ANP

En dan opeens is het even stil. Violetta pakt de microfoon en spreekt vol emotie het publiek in de zaal aan. Ze is haar fans zo dankbaar en bedankt ze met een snik in haar stem. De meisjes in de zaal krijgen het te kwaad. De 17-jarige Argentijnse popster Martina ‘Violetta’ Stoessel lacht, zwaait en zingt het gevoeligste lied van de avond: Soy mi mejor momento.

De Disney-show Violetta Live is vandaag twee keer te zien in het Rotterdamse Ahoy. De afgelopen weken stonden Martina Stoessel en haar vriendenclub al in uitverkochte Spaanse, Portugese, Italiaanse en Franse zalen.

Waar komt deze hype vandaan?

Martina Stoessel is de zoveelste in de rij van artiesten beroemd gemaakt door het Disney Channel. Als Violetta speelt ze de hoofdrol in een soapserie waarin ze met een vriendengroep muziek maakt en langzaam de wereld verovert. Stoessel speelt in de telenovela haar eigen droom die inmiddels is veranderd in een verbazingwekkende werkelijkheid. Een tienerdroom.

De opkomst van Stoessel lijkt op die van de Amerikaanse tienerster Miley Cyrus die in 2006 naam maakte als Hannah Montana. Stoessel was als kind een groot fan van Cyrus, maar heeft haar voormalige idool inmiddels in vrijwel alles overtroffen.

Hoewel, in alles… Voorlopig is Violetta hier nog niet aan toe:

Foto ANP

Foto ANP

Violetta is met meer dan 45 miljoen kijkers de beste bekeken serie van Disney Channel en laat bijvoorbeeld het populaire High School Musical achter zich. De serie is in 140 landen te zien en is nagesynchroniseerd in vijftien talen. Op 6 april begint in Nederland het derde deel.

Simpelweg Tini

Stoessel is inmiddels in werkelijkheid de status van het soapsterretje Violetta ontgroeid. In de vorig jaar uitgebrachte bestseller Simpelweg Tini vertelt ze haar echte levensverhaal. Als dochter van de Argentijnse televisieproducent Alejandro Stoessel werd ze op haar dertiende ontdekt toen ze bij een project van haar vader wat nummers voor Disney moest zingen. Disney Channel zag in haar de perfecte Violetta waarmee Latijns-Amerika kon worden veroverd.

De (meisjes)wereld ligt inmiddels aan de voeten van Stoessel, die fans via twitter (1,3 miljoen volgers) en Instagram (1,1 miljoen) voortdurend inkijkjes geeft in haar leven. Ze doet soms expres wat mysterieus. Zo is het onduidelijk voor de fans wanneer ze nu daadwerkelijk jarig is. Ze zou volgens een paar tweets op 21 maart achttien jaar worden, maar nergens wordt bevestigd of dat werkelijk zo is.

    • Koen Greven