Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Zes opvallende dingen aan de Nederlandse Luxaflex-uitvinder

Flickr.com/wackelijmrooster

Misschien wist je het al, maar Luxaflex is dus Nederlands. Net zoals de minder bekende zonneweringsmerken Duette, Facette, Pirouette en nog een hele reeks. Allemaal uit de koker van het Rotterdamse Hunter Douglas: de wereldmarktleider op het gebied van ‘raambekleding’.

Vandaag presenteert het jaarcijfers. Zes opvallende dingen aan het miljardenbedrijf.

1. Wees consequent

Net als esthetiek belangrijk voor Hunter Douglas. Kijk maar eens naar de covers van de jaarverslagen van de afgelopen jaren.
hunter

2. Hou het in de familie

Het Rotterdamse Hunter Douglas is beursgenoteerd, maar veel gehandeld in het aandeel wordt er niet. De 80-jarige topman Ralph Sonnenberg bezit namelijk 81,2 procent van de aandelen en 99,4 procent van de preferente.

Hij nam het bedrijf over van zijn vader Henry Sonnenberg die het in 1946 in de VS oprichtte.

Screenshot Jaarverslag Hunter Douglas 2013

Screenshot Jaarverslag Hunter Douglas 2013

Ralph Sonnenbergs zoons David en Marko nemen ook hoge posities in. Het is de bedoeling dat zij weer hún vader opvolgen.

Tien jaar geleden gaf Sonnenberg nog een zeldzaam interview aan NRC waarin hij zei: “Zolang ik effectief, gezond en gelukkig ben, blijf ik. De bedoeling is, stel dat ik niet eeuwig zou leven, dat mijn twee zoons het dan overnemen.”

“Warren Buffet, Allan Greenspan en Rupert Murdoch zijn ook boven de 65 en die hoeven toch ook niet met pensioen omdat ze te oud zijn.”

3. Investeer in jezelf

Opvallend is dat Sonnenberg het belang in zijn eigen bedrijf flink uitbreidde. In 2005 vergrootte hij het van ruim 52 naar zo’n 71 procent. Kosten zo’n 440 miljoen euro. In 2008 gaf hij nog eens 150 miljoen uit om dat belang naar bijna 82 procent te tillen.

Je kunt je gezien de huidige koers afvragen of die aandelen voor de juiste prijs zijn ingekocht. Maar voor Sonnenberg was het belangrijk om volledige zeggenschap te krijgen. En bovendien keert Hunter Douglas de afgelopen jaren met 1,25 euro consequent een aardig dividend uit. Of zoals zakenblad Quote graag mag opmerken:

Sonnenberg schuift zichzelf weer 36 miljoen toe.

Forbes schat zijn vermogen trouwens op 1,54 miljard dollar. Quote hanteert ongeveer hetzelfde getal, maar dan in euro’s.

4. Wees ondoorzichtig


Ralph Sonnenberg is tegelijkertijd president-directeur en president-commissaris. Omdat dit volgens de Nederlandse vennootschapsregels niet mag, zit de statutaire zetel op Curaçao. En vanwege die vestigingsplaats geldt ook de regel dat je bij een belang van meer dan een 30 procent een bod moet doen op het volledige bedrijf.

Die ondoorzichtigheid zorgt geregeld voor kritiek van beleggersvereniging VEB.

5. Maak meer dan alleen Luxaflex

De raambekleding is goed voor 81 procent van de omzet, maar Hunter Douglas doet veel meer.

6. Kopen, kopen, kopen

Hunter Douglas bestaat uit 169 bedrijven in meer dan 100 landen en telt zo’n 16.500 werknemers.

Het bedrijf is constant bezig met de eigen positie versterken, naar het lijkt onder het motto ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’. Het valt in elk geval in het laatste jaarverslag op dat Hunter Douglas ook allerlei kleine overnames doet zoals Beauti-Vue uit Wisconsin dat een jaaromzet van 6 miljoen dollar en 18 werknemers heeft of de Deense zonneweringsfabrikant W.H. Produkter dat goed is voor een jaaromzet van 8 miljoen euro.

Leerzaam: ook in Denemarken zitten ze graag zo in de tuin.

Foto WHP

Foto WHP