Van der Garde heeft recht op stoeltje bij F1-team Sauber

Van der Garde test de Sauber-auto tijdens de vrije training voor de Grand Prix van Bahrein, in april vorig jaar. Foto EPA / Valdrin Xhemaj

Giedo van der Garde heeft recht op een stoeltje in de Formule 1, ook al is dat stoeltje hem veel te klein. De Nederlander kreeg vorig jaar een plek toegezegd bij Sauber en het team moet zich aan die afspraak houden, zo oordeelde de rechtbank in Melbourne vandaag.

Of de coureur ook aan de slag kan bij Sauber, waar hij vorig jaar testrijder was, is overigens nog maar de vraag. De Zwitserse renstal heeft namelijk al twee andere rijders aangesteld voor dit seizoen. Bovendien beginnen de vrije trainingen voor de Grand Prix van Melbourne vrijdag al.

Van der Garde langer dan Sauber-coureurs

Volgens Sauber is het zodoende te kort dag om Van der Garde klaar te stomen voor de eerste race van het F1-seizoen, die zondag plaatsvindt. Niet alleen heeft de Nederlander nog geen meter gereden in de nieuwe auto, wat het “levensgevaarlijk” maakt om hem te laten starten in Melbourne.

Bovendien heeft Van der Garde nog geen racekuipje, dat op maat gemaakt moet worden. En het stoeltje van Marcus Ericsson of Felipe Nasr – de twee Sauber-coureurs van dit seizoen – overnemen is geen optie. Van der Garde is namelijk een kleine 10 centimeter langer dan de Zweed en de Braziliaan.

Aan boord bij Van der Garde, in de Caterham van 2013:

Sauber in beroep, behandeling morgen

De renstal stelt dat het ten minste twee weken duurt voor Van der Garde in de Sauber zou kunnen rijden, zo meldt persbureau ANP. De ploeg gaat daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Melbourne. De behandeling van dat beroep vindt morgenochtend lokale tijd plaats.

Van der Garde liet buiten de rechtbank weten dat hij fit is, en klaar om te racen op het stratencircuit van Melbourne. Hij zei tegen AP:

“Ik ben naar Australië gekomen om te racen, dat is het doel. Ik ben blij met de uitspraak. Ik wist dat we een sterke zaak hadden. Ik ga nu met mijn advocaat om de tafel over de vraag: hoe nu verder.”

Band met team nog steeds goed

Dat de coureur al een tijdje in een juridische strijd met de renstal is verwikkeld, maakt daarbij volgens hem niet uit:

“Ik kijk ernaar uit om terug te keren bij het team. Ik had een goede band met de renstal. Die heb ik nog steeds.”

De 29-jarige Van der Garde begon zijn loopbaan in de Formule 1 twee seizoenen geleden bij Caterham, een renstal die vorig jaar failliet ging. Vorig seizoen stapte hij over naar Sauber, waar hij testrijder werd achter Esteban Gutiérrez en Adrian Sutil. Onderdeel van die deal was dat Van der Garde in 2015 zou promoveren tot vaste rijder.

    • Joost Pijpker