Uber, ook handig om de kinderen naar school te laten brengen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De deeleconomie bereikt nu ook de allerjongste Amerikanen. Taxidienst Uber, waarmee je per mobiele app snel en goedkoop een privé-taxi kunt bestellen, wordt steeds vaker gebruikt om kinderen alleen naar school te brengen.

Goed voor ouders, goed voor kinderen, goed voor Uber, en goed voor een nieuwe branche die lijkt op te bloeien. The Washington Post:

“Vergelijkbare diensten duiken in het hele land op, nu zij een nieuwe markt zien ontstaan - zoals Little Angels Transportation, Kangaroo Coach en Mom’s Taxi Service.”

Probleem: Terwijl Uber profijt trekt van het vervoer van alleen-reizende kinderen, is de onderneming daar expliciet niet voor gemaakt. De regels van het bedrijf stellen duidelijk dat kinderen onder de achttien niet zonder begeleiding mee mogen.

Nou ja, nog een juridisch dilemma kan er nog wel bij. Uber is immers ‘een van de controversieelste bedrijven in de VS’.

Hoop voor de bijencrisis

Bijen zijn belangrijk. Alleen al in de Central Valley in Californië staan 91 miljoen amandelbomen, die moeten worden bevrucht door twintig miljard bijen. In de VS moeten bijen elk jaar gewassen bevruchten die goed zijn voor vijftien miljard euro.

De kennelijke teloorgang van de bij is dus zorgwekkend, zoals Vox schrijft.

Op die site worden de theorieën rond het bijenprobleem samengevat. Het is een combinatie van factoren, zeggen experts: bestrijdingsmiddelen, ziekten, te weinig voeding. Maar van een echte crisis is nog geen sprake, en er is tijd voor oplossingen.

HBO kijken op je Apple, hip of hopeloos ouderwets?

Twitter avatar rjcc Richard Lawler HBO used to be cable only, now it’s cable and Apple exclusive. Is that really an improvement? http://t.co/ExSUMumDPg http://t.co/1NKqrtV7Ei

Twee coole namen in entertainment komen samen. Apple en HBO, dat moet mooi worden. Of?

Het werd tijd: kabelzender HBO komt met een online only versie. De ‘oude’ thuisplek van bijzondere tv-series als Six Feet Under en Sex and the City  heeft last van ‘nieuwkomers’ als Netflix en Amazon, die je niet eens kúnt krijgen via de kabel, al zou je het willen. Om jongeren te trekken, is een mobiele dienst onmisbaar.

Maar is HBO hiermee bevrijd van alle regels en beperkingen waar de kabelbranche mee kampt? Engadget is niet zo onder de indruk, want je kunt alleen betalen en kijken op de apparaten van Apple.

“Zo komt Apple uit waar de kabelondernemingen al zo lang zitten: een heel segment van klanten die bereid zijn te betalen wordt buitengesloten.”

    • Diederik van Hoogstraten