Tini Stoessel nog even Disneyster Violetta

De Argentijnse Martina Stoessel, alias Violetta, treedt vandaag twee keer voor een uitverkocht Ahoy op.

En dan opeens is het even stil in de zaal in Madrid. Ze pakt de microfoon en spreekt vol emotie het publiek in de zaal aan. Wat ze meemaakt is een wonder. Een droom.

Een tienersprookje. Ze is haar fans zo dankbaar en bedankt die met een snik in haar stem. Tallozen krijgen het in de zaal te kwaad. Wie is hier nu eigenlijk aan het woord? Martina Stoessel of haar alter ego Violetta Castillo? „Gracias Tini!”, roept een fan. „I love you Violetta!”, schreeuwt een ander. De 17-jarige Argentijnse popster lacht, zwaait en zingt het gevoeligste lied van de avond: Soy mi mejor momento.

Werkelijkheid en fictie lopen volledig door elkaar heen bij de show Violetta Live, die vandaag, 11 maart twee keer in het Rotterdamse Ahoy op het programma staat. De concerten maken onderdeel uit van een wereldtournee. Op 3 januari ging die van start in de Spaanse hoofdstad Madrid en zal zo’n veertig steden aandoen. Martina Stoessel en haar vriendenclub speelden in de voorbije weken in tal van Spaanse, Portugese, Italiaanse en Franse steden voor volle zalen. Ook de twee concerten in Nederland zijn uitverkocht.

Waar komt deze wereldwijde hype vandaan? Martina Stoessel komt voort uit de rij van artiesten, die faam maakten via Disney Channel. Als Violetta speelt ze de hoofdrol in een soapserie waarin ze met een vriendengroep muziek maakt en langzaam de wereld verovert. Stoessel speelt in de zogenoemde telenovela haar eigen droom die inmiddels is veranderd in een verbazingwekkende werkelijkheid. Een tienerdroom.

De opkomst van Stoessel lijkt op die van de Amerikaanse tienerster Miley Cyrus die in 2006 naam maakte als Hannah Montana. Stoessel was als kind een groot fan van Cyrus, maar heeft haar voormalige idool inmiddels in vrijwel alles overtroffen. Violetta is met meer dan 45 miljoen kijkers de beste bekeken serie van Disney Channel en laat bijvoorbeeld de populaire High School Musical achter zich. De serie is in 140 landen te zien en is nagesynchroniseerd in vijftien talen. Op 6 april begint In Nederland het derde deel.

De serie – die in Nederland sinds 2013 op Disney Channel is te zien – vertelt het verhaal van de tiener Violetta die het zangtalent heeft geërfd van haar bij een tragisch ongeluk overleden moeder. De overbezorgde vader Herman probeert zijn dochter van het zingen af te houden omdat hij bang is dat haar ook iets vreselijks zal overkomen. Violetta gaat in Buenos Aires desondanks door met het ontdekken van haar talenten en wint als zangeres een prijs. Ze mag met haar vrienden optreden in Madrid. Niemand houdt haar tegen.

Stoessel is inmiddels in werkelijkheid de status van het soapsterretje Violetta ontgroeid. In de vorig jaar uitgebrachte bestseller Simpelweg Tini vertelt ze haar echte levensverhaal. Als dochter van de Argentijnse televisieproducent Alejandro Stoessel werd ze op haar dertiende ontdekt toen ze bij een project van haar vader wat nummers voor Disney moest zingen. Disney Channel zag in haar de perfecte Violetta waarmee Latijns-Amerika kon worden veroverd.

De (meisjes)wereld ligt inmiddels aan de voeten van Stoessel, die fans via twitter (1,3 miljoen volgers) en Instagram (1,1 miljoen) voortdurend inkijkjes geeft in haar leven. Ze stelt zich daarbij soms expres wat mysterieus op. Zo is het onduidelijk voor de fans wanneer je nu daadwerkelijk jarig is. Ze zou volgens een paar tweets op 21 maart achttien jaar worden, maar nergens wordt bevestigd of dat werkelijk zo is.

Stoessel is ontegenzeggelijk de grote ster van de cast van Violetta, maar door de inbreng van andere artiesten als Jorge Blanco (Leon), Diego Dominquez (Diego), Facundo Gambandé (Maxi), Mercedes Lambre (Ludmilla), Candelaria Molfese (Camila), Samuel Nascimento (Broduey), Alba Rico Navarro (Naty) en Ruggero Pasquarelli (Federico) is de show afwisselend en veelzijdig.

Het publiek wordt tijdens Violetta Live met verschillende nummers op een kleine reis door de wereld genomen. Sentimentele liedjes als de hitsong Soy mi mejor momento worden gevolgd door een jongensrocknummer als Are you ready for the ride. Tussen de liedjes door spelen de acteurs bij vlagen scènes uit de televisieserie Violetta. Een kuspartij tussen Violetta en Leon moet het tienerpubliek in vervoering brengen. Stoessel speelt het spel goed mee. In werkelijkheid heeft ze een ander vriendje. Na de wereldtour neemt Stoessel afscheid van het personage Violetta en gaat ze op eigen benen verder.

    • Koen Greven