Tientallen huisartsen gaan voor het eerst strijd aan met zorgverzekeraars

Tientallen huisartsen dreigen via een gezamenlijk protest om geen contracten meer te tekenen met zorgverzekeraars. Het is de eerste keer dat huisartsen die contracten hebben met verschillende verzekeraars een gezamenlijke actie beginnen tegen zorgverzekeraars en de politiek.

Een huisarts schrijft een recept voor.
Een huisarts schrijft een recept voor. Foto ANP/ Koen Suyk

Tientallen huisartsen uit ten minste acht regio’s dreigen via een gezamenlijk protest om geen contracten meer te tekenen met zorgverzekeraars als ze geen betere onderhandelingspositie krijgen. De artsen, die een groeiende protestbeweging vormen uit onder meer Amsterdam, Haarlem en Utrecht, kondigen aan tegen middernacht een manifest te publiceren waarin ze hun eisen bekendmaken. Het is de eerste keer dat huisartsen die contracten hebben met verschillende verzekeraars een gezamenlijke actie beginnen tegen zorgverzekeraars en de politiek.

In 2006 veranderde de zorgverzekeringswet, waardoor zorgverzekeraars met huisartsen afspraken moesten gaan maken over te leveren zorg. Zorgverzekeraars betalen huisartsen niet alleen voor consulten en ingrepen, maar moeten er ook voor zorgen dat huisartsen dure zorg overnemen uit het ziekenhuis. Daarover maken ze ieder jaar afspraken via contractonderhandelingen.

Daar zit de pijn voor huisartsen, die zich nauwelijks gehoord voelen tijdens die gesprekken. Huisartsen mogen niet gezamenlijk onderhandelen met de zorgverzekeraars, omdat dit volgens mededingingsautoriteit ACM valt onder ‘kartelvorming.’ Zorgverzekeraars kunnen echter niet onderhandelen met duizenden individuele huisartsen, waardoor de artsen standaardcontracten voorgeschoteld krijgen. Ze hebben het gevoel te moeten ‘tekenen bij het kruisje’ en zo akkoord te gaan met alle eisen die de zorgverzekeraar stelt.

Marktkoopman

De actievoerende huisartsen melden in het manifest: “Ik weiger mij door de zorgverzekeraar in het keurslijf van marktkoopman te laten drukken. Ik sta voor het belang van u, als mijn patiënt en ik wil niet dat de zorgverzekeraar uw ziekte primair ziet als een schadelast.” De huisartsen eisen onder meer “uit de greep” gehaald te worden van de Mededingingswet, zodat collectieve onderhandelingen mogelijk worden.

Het rommelt al maanden tussen huisartsen en verzekeraars. In Limburg weigerde een groep huisartsen eind vorig jaar bijvoorbeeld de contracten te tekenen met VGZ. De zorgverzekeraar eiste in de contracten bijvoorbeeld dat artsen goedkopere medicatie gingen gebruiken voor een bepaalde kwaal, en wilden artsen dwingen in zee te gaan met minder dure (en bij VGZ aangesloten) laboratoria. Het conflict is nog altijd niet helemaal opgelost.

Tientallen aangesloten

Afgelopen maandag hebben de actievoerende artsen uit Amsterdam en Haarlem informeel aan collega’s bekendgemaakt met het manifest te komen. Via whatsappgroepen en mailcontact onder bevriende collega’s is het idee verspreid, waardoor zich tientallen huisartsen hebben aangesloten bij het protest, nog voor de publicatie van het manifest.
De Landelijke Huisartsen Vereniging “ondersteunt het pleidooi” van de huisartsen en ,,begrijpt” de spontane actie. Voorzitter Ella Kalsbeek:

“Ook wij vinden dat het anders moet. Regionale samenwerking en afspraken tussen zorgverzekeraars en huisartsen moeten mogelijk zijn, evenals meerjarige contracten.”

Lees ook in NRC Handelsblad: De huisarts vlucht (€).