Terugkijken: hoe Max Verstappen de jongste F1-coureur ooit werd

Verstappen tijdens de testsessies voorafgaand aan het seizoen. Foto EPA / Alberto Estevez

Wanneer zondag de rode lichten boven het circuit van Melbourne doven en twintig bolides zich brullend in gang trekken, schrijft Max Verstappen geschiedenis. Hij is dan precies 17 jaar en 164 dagen oud en met afstand de jongste coureur in de Formule 1 ooit. Zijn renstal maakte een documentaire.

Met zijn eerste record in de Formule 1 wordt Verstappen de opvolger van Jaume Alguersuari, die bij zijn debuut in 2009 bijna twee jaar ouder was dan de zoon van oud-coureur Jos Verstappen: 19 jaar en 125 dagen. Alguersuari debuteerde bovendien voor de ploeg waar Verstappen ook voor gaat rijden, het Italiaanse Toro Rosso.

Een documentaire in zes delen

Verstappen is met zijn jonge leeftijd bovendien nog niet eens half zo oud als de twee oudste coureurs op de grid, de oud-wereldkampioenen Kimi Raikkonen en Brit Jenson Button. Ter ere van het debuut van de Nederlandse jongeling een zesdelige documentaire. Het laatste deel daarvan verscheen gisteren.

Deel 1: in de schijnwerpers tijdens de City Race in Rotterdam
Knipsel1

Deel 2: de eerste ontmoeting met het team
Knipsel

Deel 3: de laatste zaken afhandelen in de Formule 3
Knipsel

Deel 4: Het testen van conditie en lichaam
Knipsel

Deel 5: terug in de tijd naar het karten
Knipsel

Deel 6: voor het eerst in de nieuwe auto
Knipsel

Lees dit weekeinde ook de special over het nieuwe Formule 1-seizoen en het debuut van Max Verstappen in NRC Handelsblad.

    • Joost Pijpker