Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Subsidie multicultureel Forum verkeerd besteed

De onderzoeksraad wil dat er alsnog verantwoording wordt afgelegd of dat de subsidie door het ministerie van Sociale Zaken wordt teruggevorderd.
De onderzoeksraad wil dat er alsnog verantwoording wordt afgelegd of dat de subsidie door het ministerie van Sociale Zaken wordt teruggevorderd. Foto ANP / Roel Rozenburg

Het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum is in 2013 in de fout gegaan met een subsidie van 150.000 euro, bedoeld voor het tegengaan van radicalisering onder jongeren. De subsidie werd “onzorgvuldig” en in strijd met de regels uitbetaald aan een Haagse denktank, Stichting CO-EX. Ook waren er vooraf geen voorwaarden opgesteld voor de besteding van het geld.

Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad Integriteit Overheid (OIO) in een rapport dat deze week in geanonimiseerde vorm op zijn website is verschenen. De onderzoeksraad wil dat er alsnog verantwoording wordt afgelegd of dat de subsidie door het ministerie van Sociale Zaken wordt teruggevorderd.

Pijnlijk oordeel voor Joustra

Het oordeel is pijnlijk voor Tjibbe Joustra, de huidige voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, als voorzitter van de Raad van Toezicht van Forum nauw betrokken bij de omstreden subsidie. Zo ook voor de directeur van de anti-terrorismedienst NCTV, Paul Abels, en voor PvdA-prominent Job Cohen. Die werd door oud-Forum-directeur Sadik Harchaoui gevraagd als voorzitter van de Stichting CO-EX, die de 150.000 euro uiteindelijk ontving.

Het oordeel van de OIO is een tweede aanwijzing dat Forum zijn zaken niet op orde had. Vorig jaar werd een radicaliseringsdeskundige van Forum staande gehouden, nadat hij in een Haagse koffietent contant geld had aangenomen van een man die bijeenkomsten met minderheden voor Forum organiseerde. De mannen worden verdacht van het frauderen met radicaliseringsgelden.

De kwesties rond mogelijk misbruik van subsidies worden bemoeilijkt door het feit dat Forum niet meer bestaat. Het instituut werd op 1 januari dit jaar opgeheven. Daaraan gingen jarenlange interne twisten vooraf, tussen een deel van het personeel en het bestuur van Forum.

Machtsmisbruik

De conflicten spitsten zich toe op Sadik Harchaoui, die tussen 2003 en 2013 Forum leidde. Hij werd ervan beschuldigd zijn positie bij Forum te misbruiken in zijn eigen voordeel. Ook waren er twijfels over de besteding van minderhedensubsidies. Toenmalig minister Donner pleitte Harchaoui vrij, en ook na diens vertrek bleven de verhoudingen bij Forum ernstig verstoord.

In een brief aan de Onderzoeksraad reageert de Raad van Toezicht van Forum boos. De Raad van Toezicht schrijft dat hij zich “in het geheel NIET kan vinden in de conclusies”. Ook verwijten de toezichthouders onder leiding van Tjibbe Joustra de Onderzoeksraad “bespottelijk gedrag” en het trekken van “onhoudbare en onjuiste” conclusies.