Saoedi-Arabië roept ambassadeur uit Zweden terug om beëindigde wapendeal

Uit irritatie over het afketsen van een wapendeal met Zweden heeft Saudi-Arabië vandaag zijn ambassadeur teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van de Zweedse regering is de recente kritiek van Zweden op schendingen van mensenrechten in Saudi-Arabië niet goed gevallen, schrijft persbureau Reuters.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Uit irritatie over het afketsen van een wapendeal met Zweden heeft Saoedi-Arabië vandaag zijn ambassadeur teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van de Zweedse regering is de recente kritiek van Zweden op schendingen van mensenrechten in Saoedi-Arabië niet goed gevallen, schrijft persbureau Reuters.

De relaties tussen de twee landen zijn al een tijdje gespannen. Zweden besloot gisteren de wapenleveranties ter waarde van 37 miljoen euro aan Saoedi-Arabië te beëindigen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom, werd afgelopen maandag verhinderd een toespraak te houden op een bijeenkomst van de Arabische Liga in Kairo na protesten van Saoedische delegatieleden. Wallstrom heeft de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië eerder bekritiseerd. Vorige maand bekritiseerde Wallstrom de schendingen van vrouwenrechten in Saoedi-Arabië en noemde ze de regering een dictatuur.

De militaire samenwerking tussen beide landen, die in 2005 was begonnen, zou dit jaar aflopen en de afspraken zouden vernieuwd moeten worden. Maar in Zweden ontstond de afgelopen tijd flinke kritiek op de samenwerking met Saoedi-Arabië nadat een blogger onlangs werd veroordeeld tot duizend stokslagen. De sociaal-democratische regering, die vorig jaar oktober aan de macht kwam, heeft van mensenrechten een belangrijk thema gemaakt in het buitenlands beleid.

Zweeds bedrijfsleven: handel kan mensenrechten verbeteren

De Zweedse industrie ziet deze koerswijziging met zorg tegemoet. Zweden is de twaalfde wapenexporteur van de wereld en een exportafhankelijk land; 45 procent van wat geproduceerd wordt, gaat naar het buitenland. In een open brief in de krant Dagens Nyheter afgelopen vrijdag schreven 31 ceo’s van grote bedrijven zoals H&M, Ericsson en Volvo dat het stoppen met de wapenleveranties aan Saoedi-Arabië de reputatie van Zweden als betrouwbare handelspartner op het spel zet. Volgens de ondertekenaars is de onderliggende vraag: geloof je in verbetering van mensenrechten door isolatie of door dialoog?

“Het Zweedse standpunt is en moet blijven dat handel een belangrijk instrument is om mensenrechten en democratie te bevorderen. Een onzorgvuldige behandeling van contractuele afspraken kan deze traditie in gevaar te brengen. Door middel van internationale handel, ontmoetingen tussen mensen, partnerschappen en samenwerking kunnen we begrip voor elkaar krijgen en in het reine komen met tekortkomingen in gemeenschappen. Handel is een fundamentele menselijke activiteit en een van de fundamenten van onze beschaving. Door middel van dialoog en uitwisseling kunnen we begrip kweken en fundamentele waarden van het rechtssysteem, burgerrechten en duurzaam ondernemen verspreiden.”

    • Anouk Eigenraam