Politiechef Ferguson stapt op

Politiechef Thoma Jackson van de stad Ferguson op een archieffoto uit 2014. Foto AP/Jeff Roberson

De chef van het politiekorps in Ferguson, Thomas Jackson, stapt op. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. Verschillende Amerikaanse media berichtten al eerder over het vertrek van de politiechef, die terugtreedt naar aanleiding van een onderzoeksrapport over raciale vooringenomenheid bij het politiekorps.

Jackson schrijft in zijn ontslagbrief, die terug te vinden is op Twitter:

“Het is met diepe droefheid dat ik mijn ontslag aankondig als politiechef van Ferguson. [...] Ik zal de stad blijven assisteren op elke mogelijke manier in mijn nieuwe rol als burger.”

Al maanden gaat het gerucht dat de 57-jarige Jackson op zou stappen, maar telkens ontkende hij van plan te zijn te vertrekken. Jackson treedt per 19 maart terug. Het stadsbestuur zegt nu een landelijke zoektocht te starten naar een opvolger.

Jackson en het politiekorps kwamen afgelopen jaar in opspraak nadat de blanke agent Darren Wilson in augustus vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. Naar aanleiding van dat incident, dat hevige rellen veroorzaakte in de voorstad van St. Louis, stelde het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek in.

Ook gemeentesecretaris stapt op

Uit het rapport bleek dat agenten stelselmatig stereotyperen en raciale vooringenomenheid vertonen. Zo was in de onderzochte periode 93 procent van de arrestanten zwart en is er buitensporig veel excessief geweld gebruikt bij arrestaties. Eerder werden vanwege de uitkomsten al een agent ontslagen en twee agenten met verlof verstuurd.

Gisteren stapte de gemeentesecretaris John Shaw, verantwoordelijk voor het aansturen van alle gemeentelijke diensten, op nadat uit het rapport was gebleken dat hij inwoners van de stad als “inkomstenbronnen” zag. Ook Jackson zou het politiekorps hebben ingezet om geld te genereren. Agent Wilson, verantwoordelijk voor het fatale incident met Brown, wordt niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs, zo werd vorige week bekend. Hij had zelf wel al ontslag genomen. In totaal zijn er nu twee agenten, een rechter, een rechtbankmedewerker en dus de politiechef en gemeentesecretaris opgestapt.

    • Sam de Voogt