Overwerken is bij ons verboden

Merijn Kegel (40) is oprichter en eigenaar van Webalist Webmarketing, een bedrijf dat zzp’ers helpt hen beter vindbaar te maken op internet. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in Vijfhuizen.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ons bedrijf loopt nu goed en ik verdien genoeg, maar we hebben ook andere tijden gekend. Toen ik Webalist in 2005 oprichtte, had ik gelijk een aantal grote opdrachtgevers te pakken. We hadden lange tijd veel werk, maar in 2009 ging het mis. Er was niemand die de leiding nam, de samenwerking binnen het bedrijf verliep niet goed. Daarbij liepen we een opdracht mis en deden we een overname die slecht was gefinancierd. We gingen failliet.

In die periode moest ik thuis zuinig doen en leende ik geld van familie om onze hypotheek te kunnen betalen. Mijn huwelijk liep slecht, ik werkte zo’n 80 tot 100 uur per week, ik was dus nooit thuis en nu ging het ook financieel mis. Dankzij een cursus persoonlijke ontwikkeling hebben we geleerd dat we moesten blijven communiceren en zijn we gelukkig samen door die periode heen gekomen.

Een half jaar na het faillissement ben ik opnieuw met Webalist begonnen en sindsdien groeit het bedrijf snel. Onze schuld hebben we zo gemakkelijk af kunnen betalen. Ik ben sindsdien minder gaan werken, ik zit nu op zo’n 40 tot 60 uur per week en overwerken is bij Webalist verboden. Ik verdien 2.300 euro netto per maand en daar komen we, samen met het inkomen van mijn vrouw prima van rond. Ze is mijn persoonlijk assistent en werkt daarnaast aan een nieuw onderdeel van ons bedrijf.”

UIT

‘We werken thuis met budgetten, al ons inkomen wordt onderverdeeld in digitale potjes waarmee we de vaste lasten en andere zaken betalen. Zo zetten we een bepaald percentage opzij voor ons pensioen, maar ook hebben we een potje voor langetermijnzaken zoals vakanties of een nieuwe wasmachine en een potje voor educatie, zoals sport en muziekles voor de kinderen.

Onze dochter en zoon verdelen hun zakgeld net zo. Ze hebben minder potjes, maar op hun online bankrekening is het geld ook verdeeld in zakgeld voor nu en voor latere momenten. Van mijn ouders heb ik geleerd dat ik geld moest sparen voor later. Het werken met budgetten is pas gekomen toen ik mijn eigen bedrijf oprichtte. Die methode is wel handig als je voor jezelf begint, het geeft meer inzicht in je financiële situatie.

Vakantie is bij ons erg belangrijk. We houden het altijd eenvoudig, maar gaan wel zo’n twaalf weken per jaar weg. We hebben lange tijd een vouwwagen gehad, maar daar zijn we nu vanaf want het was veel te veel gedoe om dat ding op te zetten en in te richten. Nu gaan we met twee tentjes op pad. Komende zomer willen we zo te voet door Cornwall in het zuiden van Groot-Brittannië trekken. Dan kamperen we in het wild. Ik hoop dat de kinderen het net zo zien zitten als mijn vrouw en ik.”

    • Liza Titawano