‘Opsporing Verzocht’ Zuid-Afrika: tv-ploeg live beroofd

De camera draait en de verslaggever van South African Broadcasting Corporation (SABC) staat klaar om live verslag te doen. Nog voor hij het nieuwsonderwerp kan aansnijden, duiken twee mannen op in het beeld en eisen alle telefoons en laptops.

Verslaggever SABC vlak voor de straatroof. Foto straatroof / SABC

De camera draait en de verslaggever van South African Broadcasting Corporation (SABC) staat klaar om live verslag te doen. Het nieuws gaat over de opname van de Zambiaanse president Edgar Lungu in het Milpark ziekenhuis in Johannesburg . Nog voor de verslaggever van SABC het nieuwsonderwerp kan aansnijden, duiken twee mannen op in het beeld en die eisen alle telefoons en laptops. De verslaggever en zijn team zijn onderdeel geworden van een beroving live op televisie.

Zouden de overvallers het nieuws terug hebben gekeken? Zo ja, dan weten ze hoe de vlag erbij hangt. Hun gezichten zijn live te zien geweest en het is maar de vraag of ze daar zelf, tijdens de overval, van op de hoogte waren. Diverse keren tijdens de opname duiken de overvallers op in beeld en daar kan een compositietekening niet aan tippen.

Twitter avatar SITHOLEEXPRESS Sthembiso Sithole You robbed our colleagues live on TV. We will use the same media to expose you. Pic via @Chriseldalewis http://t.co/LnMLBAih4a #StopCrime

De buit

Hoewel het er op de beelden rommelig, maar niet erg gewelddadig aan toe lijkt te gaan, zit de schrik er bij de verslaggever goed in:

“They were looking for phones and because I wasn’t giving him the phone, he then called the other one who had a gun and said ‘dubula le nja’ (shoot this dog). At that point, Sophie Mokoena just screamed ‘give him the phone’, so I gave it to him.”

Uiteindelijk blijft het beeld hangen en wordt duidelijk gemaakt dat er een overval is gepleegd. De buit voor de overvallers: vier telefoons en een laptop.

Aan de orde van de dag

SABC heeft direct na het voorval aangifte gedaan en roept op uit te kijken naar de overvallers. De beelden bieden misschien nog enkele hoop dat de overvallers worden opgepakt, want in een land waar tussen 2013 en 2014 dagelijks 189 straatroven gepleegd worden, komt de politie handen tekort om hiertegen op te treden. Tussen 2012 en 2013 steegt het aantal straatovervallen zelfs met veertien procent.

The South African National Editors’ Forum (Sanef), een organisatie die zich onder meer inzet voor de vrijheid van meningsuiting en het bevorderen van de kwaliteit in de Zuid-Afrikaanse media, liet in een verklaring weten te zijn geschrokken van de beelden:

Every South African lives with the reality of crime, but to see thugs brazenly ignoring television cameras and robbing media workers in the course of their work, yet again brings home the level of criminality in our society. The muggers are clearly identifiable on camera and we hope that arrests and prosecution will occur soon.

Twitter avatar Selbybok Selby Bokaba The candidates for Newsmaker of the Year are the two idiots who mugged the Sabc crew. A certain radio presenter doesn’t know @vuyo_mvoko
    • Maarten Back