Ook China vergrijst, en dus moet de pensioenleeftijd omhoog

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In China kunnen sommige werknemers er al op 50-jarige leeftijd mee stoppen om van hun pensioen te gaan genieten. Maar dat gaat veranderen, meldt Reuters. Om de dreigende pensioencrisis het hoofd te kunnen bieden zal de pensioenleeftijd omhoog moeten.

Minister Yin Weimin zegt dat de leeftijdsgrenzen de komende vijf jaar geleidelijk omhoog zullen gaan. Dat moet ook wel, schrijft Reuters; anders kan de sociale zekerheid onmogelijk uitbetaald worden.

“De komende jaren zal het aandeel van de Chinese bevolking ouder dan zestig jaar stijgen naar 39 procent, vergeleken met 15 procent nu.”

Amerikanen lopen warm voor e-commerce in India

Zoals TechCrunch schrijft: “E-commercie is een uiterst hotte branche geworden in India.” Geen wonder dat de Amerikaanse durfkapitalisten van Sequoia twintig miljoen dollar (18,7 miljoen euro) in Groupon India steken.

Op de website van Groupon kunnen koopjesjagers elke dag nieuwe deals, kortingen en bonnen vinden. In 2011 ontstond Groupon India, als onderdeel van de ambitieuze internationale uitbreiding van de onderneming.

Het plan is nu dat de Indiase tak zelfstandiger gaat opereren, nadat er ook in eigen land nog twee financieringsrondes aankomen. Maar Sequoia wil er vroeg bij zijn. In aantallen deals is het fonds de ‘grootste investeerder ooit’ in India, aldus TechCrunch.

Ook Nieuw-Zeeland spioneert - zelfs op Antarctica

Interessant bericht in het terugkerende Edward Snowden News Bulletin: het kleine Nieuw-Zeeland blijkt een actieve afluisteraar te zijn. De New Zealand Herald meldt dat het land Pakistan, Indonesië, China en tal van andere landen bespioneert. De surveillance wordt vrijelijk gedeeld met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en andere bevriende landen.

Over de documenten die de krant in handen kreeg:

“Ze leggen de kloof bloot tussen het geheime en officiële buitenlandbeleid. Ze laten zien in hoeverre er wordt bijgedragen aan de Vijf Ogen, een surveillance-alliantie met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië.”

Ook satellietverbindingen op Antarctica worden onderschept. Twintig landen hebben daar bases.

    • Diederik van Hoogstraten