Onlangs schilderde ik een leeg vel papier na

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor kunstschilder Niek Hendrix (28) is dat kunstenaar en voormalig docent Sef Peeters (67).

‘Ik heb gefaald als kunstenaar’, zei onze docent Sef Peeters wat terloops tijdens een les over onze mogelijkheden na de kunstacademie. Maar die kleine opmerking raakte me intens. Ik stoof op: waarom zei hij zoiets? In mijn ogen is Peeters, voormalig docent aan de St. Joost Academie in Breda, een succesvol kunstenaar. Hij heeft nu bijvoorbeeld een tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Maar hij verklaarde dat hij in zijn leven te weinig zijn ambitie had uitgesproken en dat dat hem minder ver had gebracht dan hij had gewild.

„Na de les bleef zijn openhartige uitspraak nog heel lang sudderen in mijn hoofd. Daarna ben ik bewust na gaan denken over mijn ambities. Wat wil ik nou eigenlijk? Wanneer ben ik succesvol als kunstenaar en als mens? Is dat bijvoorbeeld die ene tentoonstelling?” Lachend: „Of eerder een interview in nrc.next? Succes is mijns inziens niet alleen een glansrijke carrière in de ogen van anderen, maar vooral ook geslaagd zijn in artistiek opzicht. Vragen over mijn ambitie hielpen me om keuzes te maken. Heel praktisch over het atelier waarin ik werk, maar ook breder: in welk veld wil ik me begeven? Als ik nu zelf gastlessen geef op kunstacademies breng ik de les die ik leerde van Sef Peeters weer over aan mijn studenten. Denk na over wat succes voor jou betekent en spreek het uit.

„Om je ambitie te bepalen kan het helpen om na te gaan wie je inspiratiebronnen zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld meer met een kunstenaar als JCJ Vanderheyden dan met iemand als Marlene Dumas. Ik vind het namelijk interessanter hoe een beeld overkomt op de kijker dan welke techniek een kunstenaar precies gebruikt. Onlangs schilderde ik een leeg vel papier na, alsof het op het schilderij was vastgeplakt. Heel even leek het alsof dat A4’tje er echt was. Hoe komt het dat afbeeldingen ons soms zo voor de gek houden? Hoe kijken we naar de dingen en wat doet dat met ons? Het is mijn ambitie om erachter te komen hoe de werkelijkheid werkt met behulp van afbeeldingen. En ja, natuurlijk droom ik van een mooie solotentoonstelling in een topmuseum zoals De Pont.”

    • Adinda Akkermans