Nieuwe sancties VS tegen separatisten, steun voor Oekraïne

Een Raven-drone, een ongewapend surveillancevliegtuigje dat de VS aan Oekraïne gaan leveren. Foto US Marine Corps / Matthew J. Bragg

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties afgekondigd tegen pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Tegelijkertijd komt Amerika met nieuwe steunmaatregelen voor het Oekraïense leger. Zo gaan de VS onder andere meer militair materieel leveren aan Oekraïne.

De nieuwe sancties tegen de pro-Russische separatisten werden vanmiddag bekendgemaakt door het ministerie van Handel. Ze treffen acht separatisten en een Russische bank die in Oost-Oekraïne actief is. Onder de gestrafte separatisten is Roman Lyagin, die voorzitter is van een kiescommissie in het door de separatisten gecontroleerde gebied. De getroffen bank is de Russian National Commercial Bank, die zich vestigde op de Krim nadat het Oekraïense schiereiland vorig maart door Moskou werd geannexeerd.

Rusland noemt sancties ‘onverdedigbaar’

De sancties tegen de separatisten zijn volgens de VS een reactie op het sturen van tanks en andere zwaar materieel door Rusland naar de separatisten. Dit druist in de ogen van Amerika in tegen afspraken uit het bestand dat op 12 februari door Oekraïne en de separatisten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten. Toen beloofden de betrokken partijen in het conflict hun zware wapens juist terug te trekken van het strijdtoneel in Oost-Oekraïne.

Moskou noemde de nieuwe Amerikaanse sancties vanmiddag in een reactie “onverdedigbaar”.

VS sturen drones en Humvee’s

Tegelijk met het afkondigen van de sancties werd ook bekend dat de VS meer militaire hulp naar Oekraïne zullen geven. Persbureau AP meldt dat vicepresident Joe Biden de Oekraïense president Porosjenko heeft gebeld met de boodschap dat Amerika zogenaamde ‘niet-dodelijke’ wapens aan het land zal leveren, waaronder ongewapende drones en meer dan tweehonderd militaire voertuigen (Humvee’s).

    • Pim van den Dool