Roofoverval Franse snelweg: 9 miljoen aan diamanten gestolen

Franse politieauto Foto EPA / ETIENNE LAURENT

Bij een roofoverval op de Franse autosnelweg A6 tussen Auxerre en Beaune is in de nacht van dinsdag op woensdag voor circa negen miljoen euro aan juwelen buitgemaakt. De Franse politie berichtte dat zeker vijftien gemaskerde en met automatische wapens uitgeruste personen twee busjes overvielen ter hoogte van de tolhuisjes van Avallon.

De busjes zouden voornamelijk juwelen hebben vervoerd. De daders hebben geen schot gelost en zijn in vier auto’s ontkomen. Reuters meldt dat volgens lokale media in Frankrijk de buitgemaakte juwelen zeker negen miljoen euro waard zijn.

Uitgebrand teruggevonden

De Franse autoriteiten kammen het departement Yonne uit op zoek naar de daders. De twee busjes zijn uitgebrand teruggevonden in een bos, in de buurt van de plek waar de aanval plaatsvond.

Twitter avatar ecoregion_bourg ecoregion_bourgogne Un convoi de transport de bijoux braqué au péage d’Avallon : 9 millions d’euros de préjudice http://t.co/CFcT3apuD2 http://t.co/j7jqdDK9iI

Tot twee keer toe

Frankrijk is al vaker het toneel geweest van georganiseerde juwelenroven. In 2007 en 2008 werd tot twee keer toe juwelierszaak Harry Winston in Parijs overvallen. De buit van die overvallen bedroeg samen zeker 78 miljoen euro. Acht mannen voor deze overval zijn inmiddels veroordeeld.

Een andere juwelenroof was die in Cannes 2009, waarvoor meer dan honderd miljoen euro aan juwelen buit werd gemaakt. De roof werd slechts door één iemand uitgevoerd.

    • Maarten Back