Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ministerie betreurt uitspraak rechter over bewaarplicht - KPN staakt dataverzameling

Foto ANP / Robin Utrecht

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betreurt het dat telecomproviders data van hun klanten niet meer hoeven te bewaren. De rechtbank in Den Haag stelde vanmorgen de bewaarplicht buiten werking. Die uitspraak kan gevolgen hebben voor de aanpak van criminaliteit, stelt het ministerie in een verklaring.

Het ministerie is nog aan het nadenken of het hoger beroep gaat instellen tegen de uitspraak. Want het ministerie maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de uitspraak voor de opsporing en vervolging van verdachten. Het ministerie wijst er ook op dat volgens de rechter voor de opsporing van bepaalde vormen van criminaliteit telecommunicatiedata uit het verleden wel hard nodig zijn. Alleen de massale opslag, die oud-minister Opstelten noodzakelijk achtte, is dus niet meer toegestaan. De rechter vindt dat vooral de toegang tot de gegevens moet worden aangepast.

Tot vandaag waren telecomproviders verplicht de telefoongegevens van álle Nederlanders een jaar te bewaren en internetdata een half jaar. Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar al dat die bewaarplicht de privacy zwaar aantast. De Raad van State stelde vervolgens dat het ministerie precies zou moeten omschrijven van wie welke gegevens worden bewaard.

KPN meteen gestopt met bewaarplicht

Het kort geding was aangespannen door de vereniging van strafrechtadvocaten, journalistenvakbond NVJ, stichting Privacy First en enkele telecomproviders. KPN liet vanmiddag weten dat het al gestopt is met het opslaan van de internet- en telefoongegevens van klanten voor zover het concern deze niet nodig heeft voor de eigen bedrijfsvoering. Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP:

“De uitspraak van de rechter is duidelijk. Opslag van gegevens ten behoeve van justitie is niet langer toegestaan. Wij zullen maatregelen gaan treffen om ervoor te zorgen dat wij in overeenstemming met de wet handelen, ook als dat betekent dat er gegevens weggegooid moeten worden.”

“De vlag gaat voorzichtig uit”, zegt een woordvoerder van XS4ALL kort na de uitspraak. UPC en Tele2 laten weten de uitspraak nog aan het bestuderen te zijn om de precieze gevolgen te bekijken.