Merkel niet naar herdenking WO2 in Rusland

Merkel en Poetin tijdens een onderhoud in Moskou EPA / Mikhail Klimentiev

Angela Merkel laat een officiële ceremonie op Bevrijdingsdag in Moskou op 9 mei aan zich voorbijgaan. Die dag wordt in Rusland gevierd dan het zeventig jaar geleden is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bondskanselier komt niet vanwege het conflict in Oekraïne.

Dat hebben Duitse regeringsfunctionarissen laten weten, meldt persbureau Reuters. “Het is gezien de ontwikkelingen in Oekraïne onmogelijk voor Merkel om de traditionele militaire parade op het Rode Plein bij te wonen”, aldus een van de bronnen. De bondskanselier is echter wel bereid om een dag later een bloemenkrans te leggen voor het Monument van de Onbekende Soldaat.

Merkel was vorige maand nog in Moskou om met de Russische president Poetin en het Franse staatshoofd François Hollande te praten over een vredesplan voor Oekraïne. De Europese Unie en de Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan de separatisten in Oekraïne te steunen met wapens en manschappen. Het Kremlin ontkent dit in alle toonaarden.

Meer afmeldingen

Behalve Merkel laten ook de staatshoofden van Polen, Estland, Letland en Litouwen verstek gaan. Het Kremlin heeft laten weten dat de afwezigheid van enkele westerse leiders “geen invloed zal hebben op de stemming van de feestdag”. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un komt wel naar de grootschalige herdenking.

    • Casper van der Veen