Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Luister waarom Pharrell miljoenen moet betalen aan familie Marvin Gaye

Robin Thicke en Pharrell Williams hebben bij het schrijven van ‘Blurred Lines’ nét even te veel inspiratie geput uit het repertoire van de in 1984 overleden soulzanger Marvin Gaye. De hit van het duo lijkt te sterk op ‘Got to Give It Up’, zo oordeelde een rechtbank in Los Angeles vannacht. Thicke en Williams moeten

Robin Thicke en Pharrell Williams hebben bij het schrijven van ‘Blurred Lines’ nét even te veel inspiratie geput uit het repertoire van de in 1984 overleden soulzanger Marvin Gaye. De hit van het duo lijkt te sterk op ‘Got to Give It Up’, zo oordeelde een rechtbank in Los Angeles vannacht.

Thicke en Williams moeten nu 7,4 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) betalen aan de familie van Gaye. Dat is ongeveer de helft van wat zij volgens getuigen aan het lied – dé hit van 2013 – hebben verdiend. In Nederland stond Blurred Lines maar liefst elf weken op plek 1 in de top 40.

Luister en oordeel zelf. Hier Blurred Lines, de beschaafde versie:

En hier Got to Give It Up:

Als je beide nummers mixt, hoor je het echt duidelijk:

Een hommage, maar geen kopie

Volgens de advocaten van Thicke en Williams wilde het duo met Blurred Lines vooral een “hommage aan de sound van Marvin Gaye” brengen, zo meldt persbureau AP.

Een van de advocaten zei daarover tijdens het proces:

“Hoewel Marvin Gaye de kroonprins van de soul was, heeft hij geen auteursrechten op het hele genre.”

Overigens heeft Thicke naar eigen zeggen geen noot van de hit zelf geschreven en gaan alle ‘credits’ naar Williams. Die bekende tijdens de rechtszaak dat hij het lied in “pakweg een uurtje” in elkaar draaide en dat de muziek van Gaye de “soundtrack van zijn jeugd” is. Toch ontkent hij dat hij iets heeft gekopieerd.