Leuker wordt het niet, overzichtelijker wel

Het vrije bestaan van de zzp’er kan opeens een beetje beklemmend aanvoelen als de maand april in zicht is. Maar zo moeilijk is de belastingaangifte helemaal niet.

Fijn, die eerst verdiende 10.000, 20.000 of 30.000 euro als zzp’er. Tot je er belasting over moet betalen. Geen paniek, zelfstandigen hebben meer belastingvoordelen dan je denkt. Acht tips voor de 114.000 zzp’ers die dit jaar voor het eerst hun aangifte moeten doen.

1. Vraag uitstel aan

Op 1 mei moet je belastingaangifte binnen zijn bij de Belastingdienst. Dat is snel, maar hyperventileren hoeft echt niet. Onder die deadline kun je gemakkelijk uitkomen als je uitstel aanvraagt tot 1 september. „Dat doet iedere boekhouder. We kunnen ook een jaar uitstel aanvragen”, zegt Kees Monteban van het Amsterdamse boekhoudkantoor Kees de Boekhouder.

2. Bedenk of je een boekhouder wilt

Mooi, nu heb je tijd gewonnen. En niemand zegt dat je de aangifte niet zelf kunt doen. Ben je er nerveus over? Of is je aangifte om bepaalde redenen gecompliceerd? Gebruik dan die tijd om op zoek te gaan naar een boekhouder.

Lang niet iedere starter weet zelf op welke regelingen hij recht heeft. „En je boekhouder wel. Dus je haalt de kosten er vaak wel uit”, zegt adviseur Martijn Pennekamp van starterswebsite Ikwordzzper.nl. De paar honderd euro die je je boekhouder meestal betaalt voor een aangifte is aftrekbaar.

Goedkopere optie: voor een paar tientjes heb je een online aangifteprogramma zoals Bokkz. Dan doe je de aangifte zelf, maar vergeet je geen regeling. Er zijn zo veel belastingregels, het is haast onmogelijk ze allemaal te achterhalen als je je er nooit in hebt verdiept.

3. Schrijf je uren

Maak je aannemelijk dat je minstens 1.225 uur hebt gewerkt voor je onderneming, dan kun je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. 5.000 euro verdiend of fulltime in loondienst naast je onderneming? Dan wordt dat wat onwaarschijnlijk.

Administreer je uren dus goed. Heb je dat niet gedaan? Geeft niet. Je kunt nog best wat schade herstellen of een beetje bluffen. Want eerlijk is eerlijk: dacht je niet vaak genoeg onder de douche of in het café nog aan je nieuwe business?

Besteed je elke week een uur aan administratie, elke ochtend een uur aan mailen? Zet het als vaste afspraak in je agenda. Waren lunchafspraken (semi-)zakelijk? Schrijf dat er alsnog bij in je Moleskine. Was je een deel van het jaar in loondienst? Wie weet kun je nog aannemelijk maken dat je toen wel een paar uur per week besteedde aan voorbereidingen.

4. Iedereen heeft recht op kortingen

Iedere belastingplichtige mag gebruikmaken van de algemene heffingskorting. Het bedrag verschilt per inkomen, maar de eerste 1.342 tot 2.203 euro belasting hoef je niet te betalen. Zo, dat is alvast binnen. En vergeet ook de arbeidskorting (tot 2.220 euro) niet.

5. Iedereen maakt kosten

Dan is er nog je belastbare winst: de inkomsten min de aftrekbare kosten. Hoe lager de winst, hoe lager de belasting. Je kunt zelf bepalen wat redelijke kosten zijn. Alles waar je nog een bonnetje van hebt, van een paar pennen tot een toneelkaartje voor theatermakers, mag in principe. „Ook een laptop die je twee maanden voor je je onderneming startte hebt aangeschaft om je administratie te doen, is een kostenpost,” zegt Johan Marrink, voorzitter van belangengroep ZZP Nederland.

Heb je ze niet bijgehouden? Sommige rekeningen kun je nog wel terugvinden: je telefoon- en internetrekening bijvoorbeeld.

6. Reiskosten zijn zo moeilijk niet

Heb je niet bijgehouden welke trein- en autoritten zakelijk waren? Je kunt het deels nog goedmaken. Voor elke zakelijke kilometer kun je 19 cent als aftrekpost rekenen, ongeacht het vervoermiddel. Dus als je kunt aantonen dat je voor een afspraak 200 kilometer moest afleggen, is dat genoeg.

Ga je tweemaal per week van en naar dezelfde klant, vijf kilometer verderop? Dan heb je al snel 3,80 euro (4 x 5 x 0,19 euro) per week aan vaste kosten die je toch aannemelijk kunt maken.

7. De grens tussen privé en zakelijk is dun

Veel privékosten kun je als zzp’er ook deels zakelijk aftrekken. Je werkt immers vaak genoeg met die spullen. „Als je een privé-auto hebt, kun je een beetje btw terugkrijgen. En een fiets van de zaak kun je aftrekken onder bepaalde voorwaarden”, zegt Pennekamp. Andere tip: energiekosten zijn deels aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’ers.

8. Mkb-winstvrijstelling

Alle aftrekposten gehad? Dan kun je nog één ding doen: de mkb-winstvrijstelling toepassen. Als autonoom theatermaker of freelancejournalist ben je een mkb’er. Je hoeft over 14 procent van je winst geen belasting te betalen, ook als je minder dan 1.225 uur hebt gewerkt. Tel uit je winst.

    • Anna Vossers