Kijken: de winnaars van de World Press Multimedia Contest 2015

In het kantoor van World Press Photo in Amsterdam werden vanmiddag de winnaars van de World Press Multimedia Contest 2015 bekendgemaakt. In de prijzen vielen documentaires over onder andere de rel rond de dood van Eric Garner in New York. Bekijk een aantal van de winnende docu’s hier.

De World Press Multimedia Contest vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. World Press is namelijk vooral bekend van de prestigieuze jaarlijkse fotowedstrijd. Sinds een aantal jaar houdt World Press ook een aparte verkiezing voor multimediale producties. Er werden vanmiddag prijzen uitgereikt in drie categorieeën: ‘short feature’ (korte docu), ‘long feature’ (lange docu) en ‘interactive documentary’. Hieronder een overzicht van de winnaars.

Short feature
In de categorie voor korte documentaires ging de hoofdprijs naar ‘Behind the Video of Eric Garner’s Deadly Confrontation With New York Police’. De video gaat over de dood van de zwarte man Eric Garner, die overleed nadat hij hardhandig naar de grond was gewerkt door agenten in New York. Het incident leidde tot het oplaaien van de discussie over racisme in de VS. In de korte docu wordt onder anderen de maker van het beroemde filmpje van het incident geïnterviewd.

De winnende docu over Garner is helaas niet te embedden, maar wel via de site van World Press te bekijken. Ook de nummer twee, een NYT-video over de ebola-uitbraak in Liberia, is alleen via de site te zien. Hieronder de nummer drie, ‘At the Gates of Europe’ genaamd, over de vluchtelingenstroom richting Europa die na de Arabische Lente op gang kwam:

Long feature
In de categorie lange documentaire ging de eerste prijs naar ‘The Long Night’, een documentaire over hoe minderheden het slachtoffer zijn geworden van de Amerikaanse seksindustrie. In de docu (zie hieronder de trailer) worden zeven mensen geportretteerd wiens levens voorgoed zijn veranderd door hun werk in de branche. De nummer twee in deze categorie, ‘The Long Fence’, gaat over de Amerikaans-Mexciaanse grens, vanwege de zware beveiling de meest beruchte grens ter wereld. De derde prijs ging naar ‘Net Café Refugees’, een docu over Japanners die door economische moeilijkheden in internetcafés wonen.

Interactive documentary
In de categorie ‘interactieve documentaire’ is maar één winnaar: de docu ‘(The And)’ bestudeert de dynamiek van modern relaties door de kijker aan het begin van de film vier vragen te stellen. De antwoorden die de kijker geeft leiden vervolgens tot een mini-docu van negentig seconden die bedoeld is de kijker op een nieuwe manier over relaties te laten denken. Zelf proberen kan hieronder.

    • Pim van den Dool