Kamer wil per se onderzoek

Premier Rutte gisteravond met tegenover hem (op de rug gezien) de fractievoorzitters Slob (ChristenUnie), Van Ojik (GroenLinks), Pechtold (D66) en Roemer (SP). De persoon in het midden, achter het beeldscherm, is een stenograaf. Foto MARTIJN BEEKMAN/ ANP

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de deal rond Cees H. Dat bleek gisteravond in het debat in de Tweede Kamer over de deal, die maandag leidde tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven, beiden van Veiligheid en Justitie, en beiden van de VVD.

Premier Mark Rutte wilde zo’n onderzoek vooralsnog niet, hij vond dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie daar zelf over moest kunnen beslissen. „Geef de man of vrouw een kans de handen om dit dossier te slaan”, zei Rutte.

Maar een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer, ook de coalitiepartijen VVD en PvdA, steunde het idee van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob om een externe commissie onderzoek te laten doen. Rutte legde zich daarbij neer.

Er zou onder meer moeten worden nagegaan hoe het bedrag van de deal met Cees H. precies tot stand is gekomen en hoe het ministerie van Justitie is georganiseerd.

Opstelten en Teeven namen ontslag nadat op maandag bekend was geworden dat Opstelten de Kamer onjuist had geïnformeerd over de hoogte van het bedrag dat H. mocht houden (4,7 miljoen gulden) – in een deal waarbij Teeven was betrokken toen hij nog officier van justitie was.

Het debat ging over de rol van Rutte

Het debat van gisteravond draaide een groot deel van de avond om premier Rutte zelf: fractievoorzitters van oppositiepartijen trokken fel in twijfel of hij nog de regie had in zijn kabinet. Rutte vond dat hemzelf niets te verwijten viel en zei dat hij op verschillende momenten contact had gehad met Opstelten en Teeven.

Hij zou níét direct aan Teeven hebben gevraagd of die de hoogte van het bedrag kende, maar wel of hij zich „kon vinden” in de uitkomst van een onderzoeksverslag waarin stond dat hij zich het bedrag niet meer goed herinnerde.

Volgens Geert Wilders (PVV) had Teeven zijn minister „gepiepeld” door niets te zeggen over dat bedrag. Wilders kreeg van Rutte geen antwoord op de vraag of Teeven inderdaad niets tegen Opstelten had gezegd over de 4,7 miljoen gulden.

De nieuwe minister zal volgens Rutte snel worden benoemd. Er wordt niet gewacht tot na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart, zoals gisterochtend nog werd gemeld.

Het Kamerdebat van gisteren was al gepland. Eigenlijk zou het met minister Opstelten gehouden worden, maar omdat hij maandag zijn ontslag aankondigde, ging de Kamer met premier Rutte in debat.

    • NRC