Opinie

    • Japke-d. Bouma

Hoe voorkom je dat je wordt weggesaneerd?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Hoewel ik het zélf leuker vind om mínder te doen met méér mensen, zie ik om me heen alleen maar bedrijven die steeds méér, met mínder mensen willen doen. Dat zien mijn vrienden ook, bij banken, verzekeringsmaatschappijen, in de zorg en in het onderwijs. Allemaal hebben we karrenvrachten collega’s zien vertrekken en draaien we nu in ons eentje de hele toko. Tegelijkertijd zie je dat bedrijven weliswaar mensen laten afvloeien, maar wel allemaal éxtra werk willen doen. Om cutting edge on top of things te blijven, om nieuwe doelgroepen te targeten en om stippen op de horizon dichterbij te halen; maar bovenal om het rendement te halen dat de aandeelhouder graag wil zien.

Wat mij opvalt: alles kan inderdaad met minder mensen, het is verbazend hoe ver je kunt gaan met snijden, reorganiseren en saneren. Toch krijg ik natuurlijk wel vaak de vraag hoe je kunt voorkomen dat je daar slachtoffer van wordt. Ik ga daar even kort (want minder mensen, meer doen) op in. Ik denk dat er twee strategieën zijn, of eigenlijk drie.

Het makkelijkste is gewoon door te werken nadat je ontslagen bent. Je verdient er weliswaar niks mee, maar je blijft toch bezig en je werkgever, maar vooral je collega’s, zullen zeer dankbaar zijn dat ze nog steeds op je kunnen rekenen. Een andere, wat proactievere aanpak, is alles zelf leren wat er gebeurt op kantoor, zodat iedereen weg kan, behalve jij. Uit een soort lijfsbehoud, maar ook uit praktische overwegingen: straks komt het toch allemaal op jou neer en je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Dus: nu alvast meelopen met de glazenwassers om te kijken of ze spiritus gebruiken tegen de strepen en nú alvast beginnen met die studie ICT zodat je dan straks alles kunt fixen en automatiseren. Verder dacht ik aan een controllersopleiding om je eigen salaris te controleren (ook handig voor je eigen belastingaangifte), een hbo-studie ‘Toner en papier vervangen’ om het printermanagement eronder te krijgen en een cursus zelfverdediging om de klantenservice te kunnen draaien.

Verder zou ik Portugees leren aangezien Brazilië al zo’n veertig jaar een ‘opkomend land’ is, dus dat zou er toch eindelijk eens aan moeten komen. Ik denk ook dat een studie arbeidsrecht geen kwaad kan in het kader van de gouden handdrukken. Kun je die een beetje netjes voor je collega’s regelen. Voor dit alles geldt overigens dat je éérst de dingen leert die collega’s doen die je het liefst weg wilt hebben.

Maar de beste strategie is: altijd op kantoor zijn. Als je er altijd bent en als je alles kunt, word je vanzelf meubilair en meubilair wordt pas vervangen als het bedrijf gaat verhuizen en daar is de komende tijd toch geen geld voor. Ga dus nooit naar huis en houd vooral hoop.

Want uiteindelijk komen er tóch altijd weer mensen bij. Als alles is weggesaneerd kun je namelijk alleen met ménsen de boel weer opbouwen. Niet met spreadsheets en PowerPoints. In the end is het namelijk best handig, om mensen te hebben binnen een bedrijf.

    • Japke-d. Bouma