Janine Jansen tilt concert- avond naar hoger plan

Het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia deed Eindhoven en Amsterdam aan tijdens een Europese tournee met nationale superster Janine Jansen. Het Romeinse toporkest, dat in de jaren 90 werd geleid door de nieuwe KCO-chef, Daniele Gatti, speelde in een opstelling met de bassen links en liet een warmbloedige klank horen. De interpretaties van maestro Antonio Pappano kenmerkten zich door heldere ideeën, met veel gevoel voor contrast en drama, maar de uitvoering was niet steeds solide. Zo hupste de Tovenaarsleerling van Dukas weliswaar veerkrachtig, maar leek hij soms zijn enkel te verzwikken. De taferelen die Moessorgski toonzette in zijn Schilderijen van een tentoonstelling kwamen in de orkestratie van Ravel met veel reliëf, maar niet zonder barstje over het voetlicht. Pièce de résistance was het Vioolconcert van Tsjaikovski, een van de grootste cd-successen van violiste Janine Jansen. Zij tilde de avond met ogenschijnlijk gemak naar een hoger plan. Zelfs tijdens de meest virtuoze capriolen en bezielde fraseringen bleef Jansen met haar kamermuzikale oor bij haar begeleiders. Het eerste deel was een juweel.

    • Joep Stapel