Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Iraakse troepen rukken op in Tikrit - VS voorspellen snelle herovering

Iraakse troepen vandaag tijdens operaties rondom de stad Tikrit.
Iraakse troepen vandaag tijdens operaties rondom de stad Tikrit. Foto AFP / Ahmad al-Rubaye

Iraakse troepen hebben vandaag een deel van de olierijke stad Tikrit heroverd op strijders van Islamitische Staat. De hoogste Amerikaanse generaal zei vanavond dat “er geen twijfel is” dat het Iraakse leger erin zal slagen de moslimextremisten uit de stad te verdrijven.

Persbureau AP meldt dat Irakese soldaten en shi’itische milities er vanochtend in slaagden een aantal noordelijke wijken van de stad binnen te dringen. Ooggetuigen maakten melding van explosies, rookwolken en hevige schotenwisselingen. Militanten van IS zouden de wijk Qadisiyya, waar de laatste weken hevig gevochten werd, zijn ontvlucht. Vanavond zou het Iraakse leger en zijn bondgenoten Tikrit ook vanuit het zuiden zijn binnengedrongen.

De Iraakse belegering van Tikrit, de strategisch belangrijke geboorteplaats van oud-dictator Saddam Hussein, begon vorgie week. Tienduizenden Iraakse militairen begonnen aan het offensief, dat in de eerste week nog weinig resultaat opleverde doordat landmijnen en zelfmoordaanslagen de troepenopmars vertraagden. Nu lijkt het tij dus langzaam te keren.

VS: steun Iran voor Irak positief

Generaal Martin Dempsey, de stafchef van het Amerikaanse leger, zei vanavond tijdens een hoorzitting in de Senaat dat hij er niet aan twijfelt dat het Iraakse leger IS uit Tikrit zal verdrijven. Irak krijgt bij het offensief tegen IS in Tikrit ook steun van buurland Iran, een aartsrivaal van de VS. Dempsey zei daarover dat het “in militair opzicht positief” is dat Iran Irak ondersteunt.

De VS zijn militair gezien nauwelijks betrokken bij het beleg van Tikrit, het land zou door Irak niet eens om luchtsteun zijn gevraagd. Toch heeft Amerika er alle belang bij dat Tikrit wordt heroverd op IS. De VS hebben eerder aangekondigd binnen een aantal maanden de noordelijke stad Mosul te willen heroveren op IS, maar daarvoor is eerst het heroveren van Tikrit nodig. De slag om Mosul wordt een cruciale test voor de strategie van de VS om IS terug te dringen, schreef onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer onlangs in NRC Handelsblad(€):

Met 1 miljoen inwoners is Mosul de grootste stad die IS in handen heeft. De stad en de omringende provincie Nineveh zijn van groot belang voor de export van olie en vormen een toegangspoort tot het oosten van Syrië, waar IS ook grote gebieden onder zijn gezag heeft.

Lees ook: Iran vecht mee tegen IS: breidt invloed in Irak uit (€).