Internet is hier zelfs te langzaam voor een spelletje Lingo

18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Wij bezoeken de 12 provincies, om te horen wat de zorgen van kiezers zijn. In Limburg maken mensen zich zorgen over het steeds tragere internet.

Sloom internet, nog zoiets. Op het platteland van Midden-Limburg kunnen ze erover meepraten. „Ik heb mijn computer weggedaan, want die was zo traag dat het geen zin meer had”, zegt de eigenaresse van bloemenwinkel Marian’s Bloemen in Nederweert-Eind.

In de wijde omgeving is het niet veel beter. Vanuit het dorp Ospel leidt Niek Hendrix het bedrijf MLA dat nieuwssites beheert en evenementen uitzendt via live streams. „Onze mensen zitten soms uren te wachten tijdens het uploaden. Die hebben wel iets beters te doen.” Hendrix wilde ooit een concert van het Weerter Mannenkoor registreren, toen kort voor aanvang bleek dat er geen glasvezelkabel liep. „Toen hebben wij dwars door de bossen zelf maar een driehonderd meter lange kabel aangelegd.” Soms ontvangt zijn bedrijf buitenlandse gasten die zij niet altijd internetfilmpjes kunnen tonen. „Daar maak je geen goede indruk mee”, zegt Hendrix.

De koperen kabels voldoen door het massale gebruik niet meer. Maar de aanleg van glasvezel in het buitengebied is „onrendabel”. Dus wat krijgt Jan Truyen uit Ospel, nota bene eigenaar van een elektronicawinkel, te horen als hij de kabelaar om glasvezel vraagt? „Dat willen we wel aanleggen, zeggen ze, maar dat kost u 10.000 euro. Ik heb voor klanten honderden contracten afgesloten voor snel internet, maar zelf krijg ik geen glasvezel.”

Ook in het buitengebied van Noord-Limburg is het huilen met de pet op. Bij zorgboerderij De Haam in het dorp Veulen is vandaag de computer twee keer uitgevallen. „Alweer”, verzucht beheerder Annerie Janssen. „Wij zouden wel vaker filmpjes op internet willen bekijken of Lingo spelen. Maar het beeld hapert.” En dus schuiven de ouderen deze middag maar weer aan tafel voor een spelletje bingo.

De zorgboerderij is voor zorgrapportages en administratie afhankelijk van internet. Dat geldt ook voor het kippenbedrijf van echtgenoot Sef. „Ik ben soms uren bezig met inloggen”, klaagt hij. Annerie: „De overheid wil dat je alles digitaal doet, maar zorgt niet voor snel internet.”

Het Limburgse Parlement, zoals de Provinciale Staten er heten, heeft Gedeputeerde Staten opgedragen onderzoek te doen. De vraag is: moet de provincie overal snel internet garanderen? „Ja, want ik beschouw het als een nutsfunctie”, zegt tomatenteler Eric Geurts uit Oirlo. „Ik vind internet belangrijker dan riolering.” Zijn digitale programma’s, bijvoorbeeld voor de afzet van tomaten, lopen via een dunne koperdraad die ooit werd aangelegd voor de telefoon. De boel loopt geregeld in het honderd.”

Op verschillende plaatsen hebben burgers zich verenigd om de aanleg van glasvezelkabel mogelijk te maken. In Venray en omgeving heet dit burgerinitiatief Glasweb. „De aanleg kost hier 20 miljoen euro”, vertelt bestuurslid Anita Emonts. „Dat heb ik niet op mijn nachtkastje liggen. Daarom vragen wij steun van burgers.”

Eén van de omwonenden is gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA). Ook hij heeft zich aangemeld. „Vijf jaar geleden had ik nog geen problemen met internet en tv, nu aan de lopende band.”

    • Arjen Schreuder