Honden en flamingo’s in Alaska

Foto Loren Holmes/AP

De Canadese Yuka Honda passeert met haar hondenslee de Amerikaan Jeff King, die even is gestopt bij Camp Flamingo. Honda is één van de 82 deelnemers aan de Iditarod Trail Sled Dog Race. De route van de race is meer dan 1.000 mijl (1.600 kilometer) lang en voert deelnemers door onherbergzame bossen en over de ijzige toendra’s van Alaska. Het record staat op ongeveer negen dagen. Sinds 1973 is „The last great race” een „beproeving voor mens en dier”, aldus de organisatoren. Om deze barre race, de gevoelstemperatuur lag gisteren op -30 graden Celsius, op te vrolijken namen toeschouwers 21 jaar geleden voor de gein twee flamingo's mee en zetten deze langs de route, net na de start. Dit jaar staan er honderden langs de route. De race en route is vernoemd naar goudzoekersplaats Iditarod. Het plaatsje is nu verlaten. Dat was honderd jaar geleden wel anders. In de tijd van de goldrush, tussen 1880 en 1920, werd in de wintermaanden de Iditarod-route gebruikt om met sledehonden post en goederen te vervoeren naar het binnenland van Alaska.