Timmermannen en juffen

Heb jij een mannen- of een vrouwenbaan?

Female mechanic grinding metal in workshop
Female mechanic grinding metal in workshop Foto HH

Wat hebben machinemonteuses en mannelijke tandartsassistenten met elkaar gemeen? Ze bestaan nauwelijks, blijkt uit gegevens van het CBS die NRC Q analyseerde. Heb jij een echte mannen- of vrouwenbaan?

Hoeveel mannen en vrouwen oefenen jouw beroep uit? Zoek het hier op

NRC Q berekende de man-vrouwverdeling voor 124 beroepen die het CBS onderscheidt. Wat valt op? Er zijn meer ‘mannenberoepen’, waar soms wel tot 100 procent mannen werken. Alle bollen links van de zwarte lijn in de grafiek zijn daar voorbeelden van.

Klik of tap op de bollen voor meer informatie 

‘Vrouwenberoepen’ - lees: secretaresses, basisschooldocenten, kappers en maatschappelijk werkers - staan aan de andere kant van de lijn. Er zijn maar een paar beroepen echt geëmancipeerd: bij juristen, ambtenaren en biologiedocenten is de verdeling precies fifty-fifty.

Dit vinden zes beroepsverenigingen ervan

1. De loodgieter en pijpfitter (en de lasser)

35.000 mannen, geen vrouwen - afgerond op duizendtallen dan. De loodgieter en pijpfitter hebben daarmee een 100 procent mannelijk beroep. Is dat erg? Titia Siertsema, voorzitter van installatiebranchevereniging UNETO-VNI, wil het veranderen. Door een prijs voor bedrijven met technische vrouwen bijvoorbeeld, de Femme Tech Awards.

Bij hun lassende collega’s vind je in de statistieken ook geen vrouwen, maar André van der Leest, beleidssecretaris bij de Metaalunie, bestrijdt dat vrouwen niet lassen:

“Fijner laswerk wordt juist heel goed of zelfs beter door vrouwen gedaan.”

2. De secretaresse

58.000 vrouwen, 2.000 mannen. De secretaresse heeft het vrouwelijkste beroep. Petra Nieuwveld, voorzitter van de Nederlandse Belangenvereniging voor Freelance Secretaresses vindt het “wel eens jammer” dat zich nooit mannelijke zzp’ers aanmelden als secretaris, want “die hebben toch een andere kijk”. Hoe het komt? Nieuwveld:

“Het eerste wat in me opkomt is dat de dienstverlenende, ondersteunende taak die de secretaresse heeft, veel mannen niet ligt.”

De secretaressevereniging zoekt niet actief naar mannen. Maar, zegt Nieuwveld, op directiesecretaresseniveau werken wél mannen. Daar hebben ze meer met beleid en financiën te maken.

3. De machinemonteur

58.000 mannelijke machinemonteurs, geen vrouwen. Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, snapt wel dat meisjes niet snel kiezen voor een opleiding tot monteur van grote werktuigen:

“Als je een grote graafmachine moet repareren, dat moet soms ook met kracht. In weer en wind moet je eraan sleutelen, daar moet je tegen kunnen.”

4. De dierenartsassistente

Bij de dierenarts (en tandarts) zie je bijna geen mannelijke assistenten. Ria Simons van dierenassistentenvereniging Vedias:

“Heren gaan meer in de veehouderij zitten. Meisjes zijn met fijnere dieren bezig, meer met puppy’s en kittens. Dat is gewoon zo.”

5. Stukadoors en vloerenleggers

Vrouwen in de afbouw, die kom je in de statistieken niet tegen. Wel 37.000 mannen. Directeur Frank Rohof van branchevereniging NOA heeft dat “nooit als nadeel gezien”. Toch betreden vrouwen langzaam de stukadoorswereld: “In de administratieve tak zie je vrouwen opkomen. Die werd eerst ook gedomineerd door mannen.”

6. Vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagen dan, hebben vrouwen daar meer succes? Enigszins: tegenover 110.000 truckers staan tweeduizend trucksters. Het wordt gemakkelijker, zegt Willem de Vries, directeur van het transportinstituut STL:

“Er kan steeds meer deeltijd. En er zijn meer hulpmiddelen waardoor tillen minder zwaar wordt.”

En:

“We hebben nog altijd het wereldrecord vrouwelijke truckers die achter elkaar rijden op onze naam staan.”

Doet Nederland het toch zo slecht nog niet.