GroenLinks wil geen gedoogpartner van Rutte II worden

Fractievoorzitters v.l.n.r. Bram van Ojik (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) gisteren tijdens een schorsing van het debat over het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid. Foto ANP / Bart Maat

Mocht het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week meer partijen nodig hebben voor een meerderheid in de Eerste Kamer, dan zal GroenLinks “niet meewerken aan een nieuwe gedoogconstructie”.

“Wij zullen niet nummer 6 in een C6 worden, of nummer 7 in een C7″, zegt Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Daarbij verwijst hij naar de huidige ‘constructieve 5’, waarbij de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sinds 2013 hun gedoogsteun aan de coalitie van VVD en PvdA hebben toegezegd.

“Als het kabinet straks onze steun nodig heeft, gaan we geen dossiers uitruilen. We koppelen onze wensen voor de herziening van het belastingstelsel niet aan zorg of onderwijs. Zoals we dat de afgelopen jaren hebben gedaan, zullen we elk kabinetsvoorstel apart beoordelen.”

Voorwaarden aan nieuw belastingplan

Wel wil GroenLinks nadrukkelijke voorwaarden stellen aan de door het kabinet gezochte brede steun voor herziening van het belastingstelsel.
Van Ojik:

“We willen dat er twee doelstellingen aan het nieuwe belastingplan moeten worden toegevoegd. Het moet niet alleen leiden tot meer werkgelegenheid, maar ook tot minder ongelijkheid van inkomens en vermogen en mindere CO2-uitstoot door grote bedrijven.”

Een paar concrete maatregelen (een hogere vermogensrendementsheffing en hogere energiebelasting) zouden volgens GroenLinks ruim 3 miljard kunnen opleveren.

“Dat is dan weer in te zetten voor nieuwe banen.”

Een aantal van de belastingvoorstellen van GroenLinks stond al in de tegenbegroting die de partij vorig jaar na Prinsjesdag presenteerde. Het Centraal Planbureau maakte daar op verzoek een doorberekening van.

Vanavond zal GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver de fiscale voorstellen van zijn partij formuleren bij een Kamerdebat over de recente economische verwachtingen van het CPB, met de ministers Kamp (Economische Zaken, VVD), Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en Dijsselbloem (Financiën, PvdA).

    • Philip de Witt Wijnen