Geen spoilers, naar Mike Ehrmantraut móet je zelf kijken

In de zesde aflevering van Better Call Saul komen we erachter waarom Mike Ehrmantraut zo’n droge, emotieloze kikker is. Wat er zich in deze episode afspeelt, wordt hier niet verklapt, daarvoor is de aflevering té goed en té sterk. Gewoon zien dus.

Niet veel acteurs kunnen zwijgend acteren. Jonathan Banks wel. Wat heeft deze Amerikaanse acteur een indrukwekkende kop: grof, pokdalig, met kleine argwanende oogjes en een knoestige neus. Banks lijkt op een schildpad, of een prehistorisch dier dat in het verkeerde tijdperk rondloopt. In zijn rol als Mike Ehrmantraut, de parkeerwachter uit Better Call Saul lijkt niets hem te raken. Geïsoleerd en gebroken leidt hij een eenzaam bestaan.

Fans van Breaking Bad kennen Mike, die vuile klusjes gaat opknappen voor Saul, als een tough cookie. Af en toe kan er wel een grapje vanaf, meestal gedraagt hij zich ijzig en afstandelijk. Onpeilbaar, deze man.

In de zesde aflevering van Better Call Saul komen we erachter waarom Mike zo’n droge, emotieloze kikker is. Wat er zich in deze episode afspeelt, wordt hier niet verklapt, daarvoor is de aflevering té goed en té sterk. Gewoon zien dus, want Jonathan Banks toont al zijn acteurskwaliteiten.

Waar kennen we deze acteur eigenlijk van?

Banks heeft in de afgelopen veertig jaar een zeer gedegen carrière opgebouwd. Anders dan zijn kille uiterlijk doet vermoeden, is hij een warme, zachtaardige man die in interviews geregeld benadrukt bijzonder tevreden te zijn met zijn werk. “Ik heb echt het gevoel – en ik hoop dat mensen niet over hun nek gaan als ik dit zeg – dat ik een van gelukkigste mensen ter wereld ben.”

De rollen die Banks sinds de jaren zeventig vertolkt, zijn vaak ondersteunend zoals die van verkeersleider Gunderson in de comedy Airplane! – in deze scène checkt hij iets in wat, voordat het begrip ‘microwaves’ bekend werd nog ‘radar ranges’ werd genoemd.

Meer op de voorgrond tradt hij in Wiseguy, een populaire crimeserie met ondermeer Kevin Spacey (House of Cards) die tussen 1987 en 1990 werd uitgezonden op tv-zender CBS. Hierin speelde hij de onderkoelde officier Frank McPike die een undercover agent van de FBI geheime informatie doorspeelt. Ook in deze serie heeft Banks, die is verwikkeld in een eeuwige huwelijksstrijd, het niet altijd makkelijk. Op YouTube staat nog altijd zijn beroemde ‘Frank McPike howl’:

Later is Banks steeds vaker gevraagd om zijn pokerface in te zetten voor films en tv-series in diverse rollen, variërend van slechterik tot agent zoals Gangster Wars (1981), Matlock (1994), Walker, Texas Ranger (1994), CSI: Miami (2011), Crocodile Dundee in Los Angeles (2011), Bullet (2014) en Horrible Bosses 2 (2014).

Wat weinigen echter weten is dat Banks ooit zijn carrière begon in een educatief filmpje over menstruatie. Samen met Mady Kaplan, die zijn vriendinnetje speelt, ontdekt hij als Johnny Stanton ‘het duistere geheim van de vrouw’.

< Aflevering 5 -

Aflevering 7 >
    • Rosan Hollak