Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Geen paniek! Belastingaangifte doen als zzp’er is zo moeilijk niet

Foto ANP

Fijn, je eerste 10.000 verdiende euro’s als zzp’er. Tot je er belasting over moet betalen. Maar geen paniek: zelfstandigen hebben meer belastingvoordelen dan je denkt. Acht tips voor zzp’ers die voor het eerst hun aangifte moeten doen:

1. Vraag uitstel aan

Op 1 mei moet je belastingaangifte binnen zijn bij de Belastingdienst. Maar je kunt uitstel aanvragen tot 1 september. Kees Monteban van het Amsterdamse boekhoudkantoor Kees de Boekhouder:

“Dat doet iedere boekhouder. We kunnen ook een jaar uitstel aanvragen.”

2. Bedenk of je een boekhouder wilt

Ben je nerveus over je boekhouder? Of is je aangifte gecompliceerd? Zoek dan een boekhouder. Lang niet iedere starter weet zelf op welke regelingen hij recht heeft. “Je boekhouder wel. Dus je haalt de kosten er vaak wel uit”, zegt adviseur Martijn Pennekamp van starterswebsite Ikwordzzper.nl. De kosten voor een boekhouder, meestal een paar honderd euro, is aftrekbaar.

Goedkopere optie: voor een paar tientjes heb je een online aangifteprogramma zoals Bokkz. Dan doe je de aangifte zelf, maar mis je geen regeling.

3. Schrijf je uren

Maak je aannemelijk dat je minstens 1.225 uur hebt gewerkt voor je onderneming, dan kun je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Heb je maar 5.000 euro verdiend in die 1.225 uur of fulltime in loondienst naast je onderneming? Dan wordt dat wat onwaarschijnlijk.

Administreer je uren dus goed. Heb je dat niet gedaan? Geeft niet. Je kunt nog best wat schade herstellen of een beetje bluffen. Want eerlijk is eerlijk: dacht je niet onder de douche of in het café nog aan je nieuwe business? Dat zijn gewoon werkuren.

Besteed je elke week een uur aan administratie, elke ochtend een uur aan mailen? Zet het als vaste afspraak in je agenda. Waren lunchafspraken (semi-)zakelijk? Schrijf dat er alsnog bij in je Moleskine. Allemaal werktijd.

4. Iedereen heeft recht op kortingen

Iedere belastingplichtige mag gebruikmaken van de algemene heffingskorting. Het bedrag verschilt per inkomen, maar de eerste 1.342 tot 2.203 euro belasting hoef je niet te betalen. Zo, dat is alvast binnen. En vergeet ook de arbeidskorting (tot 2.220 euro) niet.

5. Iedereen maakt kosten

Dan is er nog je belastbare winst: de inkomsten min de aftrekbare kosten. Hoe lager de winst, hoe lager de belasting. Je kunt zelf bepalen wat redelijke kosten zijn. Alles waar je nog een bonnetje van hebt, van een paar pennen tot een toneelkaartje voor theatermakers, mag in principe. “Ook een laptop die je twee maanden voor je je onderneming startte hebt aangeschaft om je administratie te doen, is een kostenpost”, zegt Johan Marrink, voorzitter van belangengroep ZZP Nederland. Heb je ze niet bijgehouden? Sommige rekeningen kun je nog wel terugvinden: je telefoon- en internetrekening bijvoorbeeld.

6. Reiskosten zijn zo moeilijk niet

Heb je niet bijgehouden welke trein- en autoritten zakelijk waren? Je kunt het deels nog goedmaken. Voor elke zakelijke kilometer kun je 19 cent als aftrekpost rekenen, ongeacht het vervoermiddel. Dus als je kunt aantonen dat je voor een afspraak 200 kilometer moest afleggen, is dat genoeg. Ga je tweemaal per week van en naar dezelfde klant, vijf kilometer verderop? Dan heb je al snel 3,80 euro (4 x 5 x 0,19 euro) per week aan vaste kosten die je toch aannemelijk kunt maken.

7. De grens tussen privé en zakelijk is dun

Veel privékosten kun je als zzp’er ook deels zakelijk aftrekken. Je werkt immers vaak genoeg met die spullen. Pennekamp:

“Als je een privé-auto hebt, kun je een beetje btw terugkrijgen. En een fiets van de zaak kun je aftrekken onder bepaalde voorwaarden.”

Andere tip: energiekosten zijn deels aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’ers.

8. Mkb-winstvrijstelling

Alle aftrekposten gehad? Dan kun je nog één ding doen: de mkb-winstvrijstelling toepassen. Als autonoom theatermaker of freelancejournalist ben je een mkb’er. Je hoeft over 14 procent van je winst geen belasting te betalen, ook als je minder dan 1.225 uur hebt gewerkt. Tel uit je winst.