Gebruik kaarten eens als alternatief voor sexting

Renske de Greef is gefascineerd door beurzen. Elke maand bezoekt ze er een met fotograaf Jan Hoek en zoekt ze vijf producten uit, zodat niemand iets hoeft te missen. Deze week: de Knotsgekke Kaarten- en Scrapdagen.

Foto’s Jan Hoek

De reden om deze beurs uit te kiezen was uiteraard het woord ‘knotsgek’ – ik had geen idee waar ik naartoe ging en wat scrappen bijvoorbeeld betekende. Ik verwachtte dan ook een kleine, bescheiden beurs waar een handjevol fanatieke scrappers de beste methoden (iets met papier-maché? Crêpepapier? Magnetisch pulslassen?) met elkaar zouden delen, maar het feit dat de beurs drie dagen duurt en in de Brabanthallen plaatsvindt, had me al een vermoeden moeten geven.

Eenmaal binnen is het duidelijk: kaarten maken en scrappen is enorm. Het lijkt wel alsof de hele zuidelijke kant van Nederland ‘s avonds aan de slag gaat met tubes lijm en karton. Althans, de vrouwen. Kijkend naar de mensenmassa schiet door mijn hoofd: dus zo zou de wereld er over zo’n zestig jaar uitzien als alle mannen nu dood zouden neervallen – haast alle aanwezigen zijn oudere vrouwen, de korte coupes grijs of hennarood, sommigen duwen looprekjes of trekken geruite roltassen voort. Even lijken de Knotsgekke Kaarten- en Scrapdagen me een soort heerlijke eindeloze zondag (Thee! Kokosmakronen! Oma’s! Knutselen!), maar na het twintigste kraampje ben ik minder enthousiast. Ik begrijp wel eindelijk wat er wordt verkocht: spulletjes om zelf kaarten mee te maken en te scrappen, het versieren van foto's of een fotoalbum.

Maar de artikelen zijn overal hetzelfde en verre van knotsgek: steeds weer snoezige poesieplaatjes, lieflijke strikjes, fleurige bloemetjes en schattige bedeltjes. Het lijkt alsof er een Ot & Sien-boek over de hele beurs heeft overgegeven. Nu vind ik kaarten en foto’s versieren een heel goed idee, maar volgens mij zit deze hobby gevangen in een keurslijf van pastel en ruit. Dus, kaartenmakers en scrappers van Nederland, breek los! Bevrijd jezelf en omarm verrassing en variatie. De volgende tips zijn voor jullie, én voor alle mensen die onterecht denken dat knutselen maar een oubollig tijdverdrijf is – ook kaarten maken en scrappen passen prima in een modern leven.

    • Renske de Greef