Frei Otto wilde liefst arme mensen helpen door tentachtige gebouwen te ontwerpen

Frei Otto (1925-2015)

De Duitse architect kreeg op zijn sterfbed te horen dat hij de Pritzker Prijs heeft gewonnen.

Frei Otto in 2005
Frei Otto in 2005 Foto EPA

De winnaar van de Pritzker Prijs voor architectuur, het equivalent van een Nobelprijs, zou eigenlijk pas over twee weken bekendgemaakt worden. Maar omdat de winnaar, de Duitse architect Frei Otto, maandag op 89-jarige leeftijd overleed, maakte de stichting die de prijs normaal gesproken alleen aan levende architecten uitreikt, het nieuws voortijdig bekend.

Otto, die bekendstond om zijn gebruik van lichtgewicht constructies, kreeg het zelf nog net op tijd te horen. Hij toonde zich verheugd, maar zei ook dat hij „niets had gedaan om te winnen”. „Mijn ambitie in de architectuur was om nieuwe types constructies te ontwerpen om arme mensen te helpen, vooral na natuurrampen en andere catastrofes.”

Het bekendste ontwerp van Otto is het dak van het Olympisch Stadion voor de Spelen van 1972 in München. Dat bestond uit netten van staaldraad gespannen op grote pylonen. Bij zijn zoektocht naar de lichtste, sterkste en meest elegante structuren voor gebouwen liet hij zich inspireren door voorbeelden uit de natuur, zoals zeepbellen. Hij gaf les in deze constructies aan de Universiteit van Stuttgart.

De technieken van Otto hebben vooral in Japan navolging gekregen. Hij ontwierp ook het Japanse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover, samen met de Japanner Shigeru Ban, die vorig jaar de Pritzker Prize won.