Giedo procedeert, terwijl Max zich voorbereidt op de race

Ze droomden er als jochie allebei van om autocoureur te worden. De een liep gisteren relaxed op het circuit van Albert Park rond om met zijn vader en engineer nog even alle bochten door te nemen, terwijl de ander met zijn advocaten voor de Australische rechter op de valreep nog een plekje in de grand prix van zondag probeerde af te dwingen. Een paar kilometer slechts van elkaar af, maar de afstand tussen de een, Max Verstappen (17), en de ander, Giedo van der Garde (29), was even heel erg groot.

Iedereen kijkt uit naar het debuut van Max Verstappen, de jongste coureur ooit in de Formule 1. Maar in Albert Park ging het gesprek vandaag toch vooral over de klucht die raceteam Sauber met Van der Garde opvoert. Deze kwam in 2013 als coureur voor het inmiddels failliete Caterham uit en stapte over naar Sauber, waar hij in 2014 test- en reserverijder was. In zijn contract was geregeld dat hij een van de rijders in 2015 zou worden.

Maar daar kwam niets van terecht. Sauber trok twee andere coureurs aan, de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr. Deze brachten kennelijk gewoon meer sponsorgeld mee dan Van der Garde die nu wel van de Australische rechter gelijk heeft gekregen.

Sauber is in hoger beroep gegaan. Volgens de advocaat zou de race „levensgevaarlijk voor hem [Van der Garde] en ook voor de andere coureurs” zijn. „We kunnen niet een onvoorbereide coureur het circuit opsturen in een bolide die al helemaal op maat is gemaakt voor een andere rijder”.

Morgen doen de rechters uitspraak. Als Van der Garde in het gelijk wordt gesteld, zit Sauber met een financieel probleem. Of Van der Garde wordt afgekocht, of een van de coureurs moet plaatsmaken. Dat gaat veel geld kosten. Zo heeft Banco do Brasil, sponsor van Nasr, naar verluidt twintig miljoen in Sauber gestopt.

    • Harry Meijer