Financieel directeur Bruggink weg bij Rabobank

Bruggink vorige maand bij een toelichting op de jaarresultaten van Rabobank. Foto ANP / Koen van Weel

Bert Bruggink treedt eind dit jaar terug als financiële baas van Rabobank. Dat heeft de bank vanavond laten weten. De functie van Bruggink zal worden opgesplitst in die van een financieel directeur (cfo) en een directeur risicomanagement (cro).

Bruggink heeft besloten terug te treden bij de splitsing van de functie, maar zal de gecombineerde taken blijven vervullen totdat voor beide nieuwe functies geschikte kandidaten zijn gevonden en benoemd. De raad van commissarissen van Rabobank is Bruggink “zeer erkentelijk voor de enorme toewijding, kennis, kracht en relativering waarmee hij Rabobank in de afgelopen elf jaren als bestuurslid heeft gediend”.

Bruggink ooit gedoodverfd topman

Bruggink werkt al sinds 1986 bij Rabobank. Sinds 2004 is hij er de hoogste financiële man. Na zijn terugtreding zal hij in dienst blijven van Rabobank als adviseur van de raad van bestuur.

Bruggink gold ooit als de gedoodverfde nieuwe topman van Rabobank, maar raakte twee jaar geleden beschadigd een hoogoplopend conflict met toenmalig topman Piet Moerland. Die besloot bestuurslid Gerlinde Silvis uit haar functie te zetten. Ze struikelde, volgens Moerland, over de naleving van toezichtregels op het gebied van klantintegriteit. Dat Moerland de andere bestuursleden niet had betrokken bij zijn besluit viel slecht bij Bruggink. Die boycotte zes weken lang de bestuursvergadering. Daarmee werd de kans klein dat de raad van commissarissen Bruggink nog geschikt achtte als topman.

Funties gesplitst wegens Libor-affaire

De twee functies die Bruggink combineerde worden gesplitst vanwege de Libor-affaire waarbij Rabobank betrokken was. Bijna zes jaar lang waren 29 handelaren van de bank betrokken bij manipulatie van belangrijke rentetarieven. Dat gebeurde vanuit zes verschillende Rabo-kantoren op drie verschillende continenten. De affaire maakte duidelijk dat de taken van de cfo en cro niet langer bij één persoon ondergebracht konden zijn. Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt over de splitsing:

“Met het splitsen van de CFRO-functie brengen we de samenstelling van de raad van bestuur in lijn met wat bij andere financiële instellingen in binnen- en buitenland gebruikelijk is.”

Rabobank is ook bezig met het doorvoeren van andere grondige veranderingen in de organisatiestructuur van de bank. Vandaag nog werd een belangrijke stap gezet in het proces om lokale banken voortaan onder een bankvergunning te laten opereren. Bij de bank loopt ook nog een grote reorganisatie, waarbij veel kantoren worden gesloten en in de periode 2013-2016 meer dan 9200 arbeidsplaatsen verdwijnen.

    • Pim van den Dool