Fijn, we scoren hoog in Nederland

Nederland staat op de achtste plaats van ‘meest concurrerende economieën ter wereld'. Wat hebben we hieraan? Nou, het levert bijvoorbeeld 6.304 extra banen op.

illustratie tomas schats

Elk jaar verschijnt er een lijst met de meest concurrerende economieën ter wereld. Nederland stond in 2014 op de achtste plaats in een rij van 144 landen. Weer een lijstje, denk je dan. Maar deze ranking van het World Economic Forum levert ons ook nog wat op: afgelopen jaar 3,2 miljard euro.

Oké, dat gehele bedrag toeschrijven aan een ranglijst is overdreven, maar het is een onafhankelijk bewijs van de aantrekkelijke positie die Nederland biedt aan buitenlandse ondernemers. Deze week bleek dat buitenlandse bedrijven het recordbedrag van 3,2 miljard euro investeerden in de Nederlandse economie.

En dat is waar het lijstje weer van pas komt. Het NFIA, de organisatie die buitenlandse bedrijven overtuigt om zich hier te vestigen, pronkt onder andere met onze achtste plaats als ze bedrijven proberen te enthousiasmeren.

1. Wat betekent dat nou eigenlijk concreet, een injectie van 3,2 miljard euro?

Dat is heel precies berekend: het levert 6.304 extra banen op. Dat verschilt nogal per provincie. Zo komen er in Drenthe slechts twintig banen bij, maar Noord-Holland bijvoorbeeld 2.284 stuks.

En indirect zijn het er nog een flink aantal meer, volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Zo zijn er 187 nieuwe projecten gerealiseerd waaronder hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacentra. Die moeten worden gebouwd, daarvoor moeten toeleveranciers weer materialen aanleveren en de mensen die daar werken moeten vervolgens ook weer ergens lunchen.

Meer geld betekent overigens niet direct meer banen: in 2013 leverden investeringen van in totaal 1,7 miljard euro zo’n 8.500 extra banen op.

2. Hoe zit dat met die groei? Hoe kon die verdubbelen ten opzichte van 2013?

De toename is vooral te danken aan investeringen van Google (600 miljoen euro) en het Canadese bedrijf Northland Power dat 1,6 miljard euro in windpark Gemini steekt. De meeste banen worden volgens het rapport gecreëerd in ICT, chemie, de creatieve industrie en ontwikkeling op het gebied van gezondheid en voeding.

3. Vestigen bedrijven zich hier vanwege het gunstige belastingklimaat?

Dat ligt aan het bedrijf. Bij onder meer de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart of oliereus Chevron lijkt de aanwezigheid van hun vennootschap alleen fiscaal te verklaren. Bij Googles datacentrum ligt dat genuanceerder. Of zoals de woordvoerder van Economische Zaken zegt: een datacentrum heeft in de eerste plaats een goede internetverbinding en stabiele energievoorziening nodig.

    • Eva Gabeler