Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Extra maatregelen van overheid en NS tegen agressie op stations

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen is op treinstation Rotterdam Centraal in gesprek met reizigers tijdens een tijdelijke werkonderbreking door ongeveer vijftig medewerkers van de NS vanmiddag. De actie leidde tot uitval en vertraging van treinen van en naar Rotterdam CS. Aanleiding is een nieuw geweldsincident tegen een NS'er in de regio Rotterdam eerder op de dag.
Personeel van de Nederlandse Spoorwegen is op treinstation Rotterdam Centraal in gesprek met reizigers tijdens een tijdelijke werkonderbreking door ongeveer vijftig medewerkers van de NS vanmiddag. De actie leidde tot uitval en vertraging van treinen van en naar Rotterdam CS. Aanleiding is een nieuw geweldsincident tegen een NS'er in de regio Rotterdam eerder op de dag. Foto ANP/Marco de Swart

De overheid en de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan extra maatregelen nemen tegen de agressie tegen spoorwegpersoneel. Dat is de uitkomst van het overleg dat vanavond plaatsvond tussen plaatsvervangend minister Blok van Veiligheid en Justitie (VVD), staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (PvdA), de NS-directie en vakbonden naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice vorige week.

Op de twintig grootste stations komt een stationsagent die als het nodig is collega’s op kan roepen in een geval van nood. Ook zullen de toegangspoortjes zo snel mogelijk worden gesloten. Een eerder besluit om een reis- en stationsverbod op termijn in te voeren wordt vervroegd en gaat per 1 mei in. Verder komt er meer cameratoezicht op de treinstations om eventuele daders te identificeren.

Twitter avatar Min_IenM Ministerie IenM Mansveld na overleg over geweld in het OV: ‘reisverbod, stationsverbod en toegangspoortjes sneller dicht.’ http://t.co/aWzG0QgA2P

Daarmee komt de overheid voor een groot deel tegemoet aan de eisen van de NS en de vakbonden. Alleen over maatregelen voor betere hulpverlening voor zwervers en mensen met een psychische stoornis - een groep die volgens treinpersoneel steeds weer voor overlast zorgt - is niets bekendgemaakt. De vakbonden zeggen in een reactie tegen persbureau ANP blij te zijn met de afspraken en met de snelle actie van de politiek.

Toeteractie

Vorige week vrijdag werd een conductrice op station Hoofddorp zo zwaar mishandeld dat ze aan verschillende botbreuken in het gezicht geopereerd moest worden. Daarop eisten de NS en de vakbonden dat de overheid extra maatregelen zou nemen tegen de toenemende agressie op het spoor. Cijfers wijzen uit dat 94 procent van alle NS-medewerkers wel eens te maken heeft gehad met agressie.

Maandag protesteerde het spoorwegpersoneel tegen het geweld door middel van een landelijke toeteractie. Vanmiddag hield NS-personeel een spontane actie na een nieuw geval van agressie tegen medewerkers. Rond Rotterdam reden er door de actie tussen 15.00 uur en 16.30 uur enkele treinen niet. Staatssecretaris Mansveld zei na het gewelddadige incident van vrijdag dat iedereen “met z’n poten” van NS-personeel moet afblijven.

Lees ook in NRC Handelsblad: Sleutel voor veiligheid bij NS ligt bij voorkomen zwartrijden (€).