Slapstick!

Arte,

21.55-22.45u.

(Henrike Sandner, 2014). Een taart in het gezicht, uitglijden over een bananenschil, een allesvernietigende achtervolging: dit zijn sinds jaar en dag de basiselementen van slapstick. Slapstick was in de beginjaren van de film mateloos populair. Het genre lijkt typisch Amerikaans maar werd ook in Europa met veel succes beoefend. Vooral de Fransen en Italianen blonken erin uit, het liefst zo woest en anarchistisch mogelijk. Jammer genoeg zijn deze Europese komieken vrijwel vergeten. Ook de documentaire die Arte aan het fenomeen wijdt gaat vooral over de grote drie: Charles Chaplin, Buster Keaton en Harold Lloyd. Gelukkig besteedt regisseur Henrike Sandner ook aandacht aan de Franse komiek Max Linder, hét grote voorbeeld van Chaplin. Sandner laat kenners aan het woord over wat slapstick nou precies is en duidt de verschillende stijlen van de komieken die aan bod komen. Aan het eind duikt er nog een andere Europeaan op: de Fransman Jacques Tati, wiens personage Mr. Hulot een amalgaam is van de pathos van Chaplin en het uitgestreken gezicht van Keaton. Sandner laat daarnaast overtuigend zien dat slapstick zich langzaamaan verplaatst heeft naar de animatiefilm.

André Waardenburg