‘Directievoorzitter BumaStemra wil geen salaris inleveren’

Cd's ANP / Marco de Swart

De directievoorzitter van auteursrechtenorganisatie BumaStemra probeert te voorkomen dat hij wordt gekort op zijn salaris. Vorig jaar plaatste toenmalig staatssecretaris Fred Teeven de organisatie onder de Wet Normering Topinkomens (WNT), waardoor Hein van der Ree niet meer dan een minister mag verdienen. Maar Van der Ree komt nu in het geweer tegen dit besluit.

Dat blijkt uit een brief die muziekblog 3voor12 in handen heeft. Teeven kwam tot zijn beslissing nadat bleek dat Van der Ree in 2011 ruim drie ton verdiende. In 2013 werd zelfs een totaal inkomen van 447.000 euro gemeld. De WNT bepaalt dat dit salaris moet worden teruggebracht tot een ministerssalaris van maximaal 178.000 euro.

Van der Ree dreigt een civiele procedure aan te spannen. In zijn brief aan het bestuur zegt Van der Ree dat Teeven te ver gaat met zijn bemoeienis. Hij vindt dat BumaStemra als goed werkgever zijn arbeidscontract moet verdedigen. De directievoorzitter zet dat het bestuur indertijd unaniem akkoord ging met zijn arbeidsvoorwaarden. Een opmerkelijke uitspraak, omdat bestuursleden Hans Kosterman en Henk Westbroek juist eerder klaagden dat ze hun akkoord moesten geven zonder dat zij details over Van der Rees salaris mochten weten.

    • Casper van der Veen