Desi blijft ‘messias’, ook na celstraf Dino

Dino Bouterse kreeg in New York voor onder meer smokkel van drugs ruim 16 jaar. Toch lijkt de kans van vader Desi op herverkiezing tot president van Suriname nu niet kleiner.

Dino Bouterse Foto Reuters

„Dino heeft zijn straf verdiend, hij was gewoon inhalig.” Theo Caupain, inwoner van volkswijk Munder in Paramaribo, haalt zijn schouders op als hij praat over de zoon van de president die gisteren in New York wegens onder meer drugssmokkel tot ruim 16 jaar werd veroordeeld. „Hij had al zo veel goudconcessies gekregen, waarom wilde hij meer?”

Bij Caupains huisje van ongeverfde houten planken aan een onverharde weg wappert de vlag van de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse. Zijn vertrouwen in hem is ongeschonden. „Hij creëert voor de volksgemeenschap. Sinds Pengel heb ik niet meer zo’n leider gezien”, zegt Caupain, verwijzend naar de Creoolse premier in de jaren 60.

Dino Bouterse (42) bekende voor de New Yorkse rechter in ruil voor strafvermindering schuld aan smokkel van tien kilo cocaïne en samenzwering om terreurorganisatie Hezbollah te ondersteunen. Hij was in 2013 in Panama aangehouden na een undercoveroperatie van de Amerikaanse antidrugsdienst DEA. De aanklagers hadden 30 jaar geëist, maar de rechter achtte niet bewezen dat Dino een terrorist was. „Zijn hebzucht overheerste.”

Op veel erven in volkswijk Munder wapperen vlaggen van de NDP. De huizen zijn er bouwvallig. In ondiepe gootjes staat water. Her en der staat een geitje aan een touw in de berm. De sociale maatregelen die president Bouterse doorvoerde – van verhoging van de kinderbijslag tot een gratis ziektekostenverzekering voor kinderen en ouderen – maken hem populair in deze wijk. „Je kunt tegen me zeggen: laten we de buurvrouw verkrachten of laten we naar een hoerentent gaan en daar ons plezier halen”, verwoordt buurtbewoner Jimmy Sabajo grijnzend het morele dilemma waar Dino voor stond. „Als jij het eerste doet zijn de consequenties voor jou.” President Bouterse wil hij niet verantwoordelijk houden voor de daden van zijn zoon. „Na zijn staatsgreep van 1980 werd hij dwarsgezeten, maar nu heeft hij eindelijk de kans om te doen wat hij toen beloofde.”

Op 25 mei bepaalt Suriname of president Bouterse – zelf in Nederland bij verstek tot 11 jaar veroordeeld wegens drugssmokkel – een tweede termijn van vijf jaar krijgt. Veel invloed op de verkiezingscampagne heeft de veroordeling van zoon Dino niet, denkt politicoloog Hans Breeveld, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. Oppositiepolitici spraken tegenover Nederlandse media hun afgrijzen uit over de zaak-Dino, maar hielden zich gisteren voor binnenlands publiek opvallend stil.

„Ze hebben hun lesje geleerd”, aldus Breeveld. „De resultaten van de partijen die in het verleden het hardst hamerden op de misdaden van Bouterse en de zijnen gingen het hardst achteruit.” De oppositie, verenigd in alliantie V7, staat er in peilingen niet goed voor.

Van hun president hoefden de Surinamers geen publieke reactie te verwachten. Bij de aanhouding in 2013 distantieerde hij zich al van zijn zoon en bagatelliseerde diens rol bij de nationale antiterreureenheid. Veel Surinamers luisterden gisteren zoals gewoonlijk naar Bakana Tori van talkshowhost (en presidentswoordvoerder) Clifton Limburg op de staatsradio. Waar ‘Limbo’ altijd de vloer aanveegt met de oppositie maakte hij gisteren nauwelijks een woord vuil aan de zaak.

Bouterse heeft zich met enig succes het imago aangemeten van een door ongelovigen getergde messias. „Zijn verweer op iedere aanval was: soso lobi (niets dan liefde)”, zegt Breeveld. „Ik vraag u niet om van mij te houden, maar ik hou wel van u”, klinkt de stem van Bouterse, begeleid door idyllische beelden van Suriname, elke avond kort voor het tv-journaal. Breeveld: „Die boodschap komt dicht bij het evangelie.”

    • Ewout Lamé