De alwetende playboy kent alle wetboeken uit zijn hoofd

Elke week analyseert een expert een televisieprogramma binnen zijn vakgebied.

Dit keer: advocaat Jasper de Bok van kantoor DLA Piper kijkt naar advocatenserie Suits.

‘Iedereen kijkt hier Suits. Zelfs mijn kleermaker”, had een collega gezegd. Advocaat Jasper de Bok, junior bij internationaal kantoor DLA Piper, ontvangt echter niet in een pak, maar in een bordeauxrode hoodie op een spijkerbroek. „Het is vrijdagmiddag en ik heb toch geen cliëntafspraken.”

We zitten in een vergaderkamer in het advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas en kijken naar de advocatenserie Suits, waarin iedereen mooie pakken en jurkjes draagt. De Bok: „Qua ervaring ben ik de Mike Ross van dit kantoor, de jongste bediende, dus ik draag geen pakken van 2.000 euro. Die zie je sowieso niet hier. De meesten dragen onopvallend donkerblauw. Sommigen doen het wat gewaagder, bijvoorbeeld bruin met een ruitje.”

Ja, De Bok heeft wel een kleermaker. „De jongeren hier hebben allemaal maatpakken van goedkopere kleermakers. Dat is ongeveer even duur als de instaplijn van een merk.”

In de eerste scène van de aflevering ‘War’ zien we een feestje op het Amerikaanse advocatenkantoor, waarin de partners elkaar proberen pootje te lichten in een fusiestrijd. Hoofdpersoon Harvey geeft een collega zelfs drie dagvaardingen. De Bok: „In deze serie hebben ze continu ruzie met elkaar. Iedereen loopt rond met het mes tussen de tanden. Ze zijn meer met elkaar bezig dan met de cliënten. Er zal bij ons op kantoor ook heus weleens strijd zijn, maar het draait juist om samenwerken in een team. Ik mis in deze serie het plezier om samen iets te bedenken. Harvey draait zijn eigen winkel en trekt zich niets aan van zijn maatschap.”

In de fusiestrijd speelt advocate Scottie belastende papieren door aan haar ex Harvey. De roodharige secretaresse Donna raadt waarom: Scottie houdt nog zo van haar ex. In de serie zit één sterke vrouw: founding partner Jessica. De andere vrouwen zijn ondergeschikten, ze laten zich drijven door liefde en zijn dienstbaar aan de mannen in pak. Is de advocatuur zo’n mannenwereld? De Bok: „Nee. Volgens mij zijn vrouwen momenteel in de meerderheid. In elke functiegroep is het in ieder geval in balans.”

Mike en zijn geliefde, stagiaire Rachel, lopen door een kantoor vol wetboeken. De Bok: „Je ziet ze nooit in die boeken kijken. Je ziet ze überhaupt nooit werken. Hoofdpersoon Harvey hoeft niets op te zoeken, want de alwetende playboy kent alle wetboeken uit zijn hoofd.”

Dat is iets anders wat hem opvalt in de serie: terwijl in de echte advocatuur iedereen zijn eigen specialisme heeft, pakt Harvey een breed boeket van zaken aan. „Van fusies en overnames, naar aansprakelijkheid en strafrecht; Harvey is de supergeneralist die alles kan.” De Bok snapt het wel: „Voor zo’n serie heb je elke aflevering een ander soort zaak nodig. Als Harvey alleen maar fusies zou doen, zou het snel saai worden.”

Harvey ontvangt in zijn luxueuze kantoor. Staand. In de serie staat iedereen. Of ze lopen. Ook allemaal om het aantrekkelijker te maken. Vandaar ook de luxueuze uitstraling. De Bok: „Het is bij ons allemaal een stuk zakelijker; nuchter en ingetogen. Die poenerigheid van Suits zou niet geaccepteerd worden door onze klanten. We hebben geen zithoek met leren banken waar je whisky kunt drinken. En we hebben het lang niet zo achter de ellebogen. De echte advocatuur is niet sappig genoeg voor een tv-serie.”

    • Wilfred Takken