Clinton vond haar mailgedrag ‘praktisch’

Ja, ze had beter een regeringsaccount kunnen gebruiken, en ja, het was beter geweest twee telefoons te gebruiken, een privétoestel en een telefoon voor staatszaken.

Mogelijk presidentskandidate Hillary Clinton slaagde er gisteren niet in de politieke commotie rond haar mailgedrag de kop in te drukken – de eerste horde op wat tot nog toe een gebaand pad naar een kandidatuur leek. Twee weken geleden werd bekend dat Clinton als minister van buitenlandse zaken (2009-2013) communiceerde vanaf een privéaccount en vanaf haar eigen Blackberry. Dat is in strijd met de regels omtrent openbaarmaking en beveiliging die tien maanden na haar aantreden werden ingesteld.

Op een chaotische persconferentie na een speech over vrouwenrechten bij de Verenigde Naties ging Clinton in op de affaire. Volgens de oud-minister waren de mails veilig omdat zij ze stuurde vanaf een beveiligde privéserver die thuis was geïnstalleerd toen haar man Bill president was. Werkmail werd opgeslagen door Buitenlandse Zaken omdat zij die aan medewerkers stuurde.

Clinton zei dat ze het indertijd praktischer vond maar één telefoon en één account te gebruiken, maar dat twee ‘achteraf gezien’ ‘wel slimmer’ was geweest. Vorige maand zei Clinton op een persconferentie in Silicon Valley evenwel dat ze een iPad, een mini-iPad, een iPhone en een Blackberry gebruikte. „En ik gooi niets weg. Ik ben bijna een pathologische verzamelaar”.

Gisteren kondigde Clinton aan dat zij de helft van de ruwweg 60.000 mails die ze verstuurde voor openbaarmaking heeft overgedragen. Maar zij heeft de andere helft, handelend over privézaken, verwijderd, zei ze. De server geeft zij niet vrij voor onderzoek omdat daar communicatie met haar man op zou staan. Een zegsman van Bill Clinton zei vorige week evenwel dat die in zijn leven maar twee mails had verstuurd.

Republikeinen nemen geen genoegen met haar verklaringen.

(Reuters, BBC)