Bowler Bill Fong kwam zo dicht bij perfectie, dat hij er bijna aan doodging

Twaalf strikes achter elkaar en je hebt een perfect game bij het bowlen. Maar magisch wordt het pas als je dat drie keer doet. Dan heb je een perfect series te pakken: 900 punten. Het lukte Bill Fong bijna. En het kostte hem bijna zijn leven.

Het leek een doodnormale avond in januari 2010. Amateurbowler Bill Fong uit Texas gooit een balletje met zijn team ‘Crazy Eights’ in de Plano Super Bowl. Net zoals op andere avonden. Totdat Fong strike na strike begint te gooien. Fong gooit zijn eerste perfect game. Na twaalf ballen verschijnt de tweede ’300’ op het scorebord. De spanning stijgt, maar Fong blijft alle pins omgooien. Hij begint te zweten en wordt duizelig, maar heeft mazzel bij strike 34. De een-na-laatste bal is er opnieuw een van perfectie. En dan is het tijd voor de allerlaatste bal. De bal die Fong onsterfelijk moet maken. De bal die hem toegang kan verschaffen tot de ’900 club’ (die tot dusver bestaat uit 26 mensen).

Het verhaal van Bill Fong wordt verteld in de korte documentaire (12,5 minuut) ‘Strike: The Greatest Bowling Story Ever Told’ van regisseur Joey Daoud. De docu is te zien op het ‘Made with Kickstarter’-kanaal van The New York Times. The Times zendt vanaf deze week zes weken lang korte documentaires uit die mede zijn gefinancierd door crowdfundingsplatform Kickstarter. Daoud’s docu ging vorig jaar in première op het Miami International Film Festival en staat nu voor het eerst online.

Lees ook deze longread ‘The Most Amazing Bowling Story Ever’ van Michael J. Mooney, die regisseur Daoud inspireerde tot het maken van de documentaire. (4.790 woorden, ongeveer 25 minuten leestijd).

    • Marije Willems