Boskalis wil beschermingsmuur bodemspecialist Fugro afbreken

Wil Boskalis nu Fugro overnemen? De baggeraar heeft de bodemonderzoeker voor de rechter gedaagd.

Grootaandeelhouder Boskalis wil af van een van de beschermingsconstructies die bodemonderzoeker Fugro kan optrekken om een ongewenste overname tegen te houden. Boskalis, baggeraar en maritiem dienstverlener, wil afdwingen dat hier tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april over wordt gestemd. De twee partijen treffen elkaar op 17 maart, volgende week dinsdag, in de rechtbank.

Dat maakte Fugro (2,6 miljard euro omzet in 2014, 13.500 werknemers) vanochtend bekend in een persbericht. De bodemonderzoeker liet weten de door Boskalis (omzet 3,1 miljard euro in 2013, 11.000 werknemers) gehekelde beschermingsmuur wel te willen bespreken, maar deze niet in stemming te willen brengen.

Fugro is „teleurgesteld” en noemt de actie van Boskalis „niet in het belang” van de aandeelhouders. Het bedrijf noemt de dagvaarding ook „niet gerechtvaardigd”, omdat Boskalis meermaals publiekelijk heeft gezegd niet uit te zijn op een overname van Fugro.

Een woordvoerder van Boskalis noemde de beschermingsconstructie, die loopt via een op Curaçao gevestigde stichting, tegenover persbureau ANP „niet meer van deze tijd”. Bij een vijandig overnamebod kan de stichting volgens de zegsman operationele activiteiten aan het bedrijf onttrekken. „Geen enkel ander beursfonds in Nederland heeft dat”, zegt hij. De gang naar de rechter noemt hij „geen stap richting een bod.”

Fugro is onderwerp van overnamespeculaties sinds Boskalis eind vorig jaar meldde een belang te hebben, dat inmiddels is opgelopen tot 20 procent. Beide Nederlandse ondernemingen doen veel werk voor de olie- en gasindustrie. Fugro liet eerder al weten sterk te hechten aan de eigen onafhankelijkheid. Boskalis nam eerder maritiem dienstverlener Smit en Dockwise, gespecialiseerd in zwaar zeetransport, over.